Bekaert wil verder besparen

De kwartaalresultaten van de groep zijn verre van voldoende. Door moeilijke marktomstandigheden zijn de marges en winsten fors gezakt. Bekaert wil verder besparen om dit recht te zetten, en dan vooral in China.

Bekaert is er de groep niet naar om zaken te verbergen en had op voorhand al laten weten dat 2012 een moeilijk jaar zou worden. De cijfers voor het tweede kwartaal bevestigen alvast de snelle achteruitgang van de marktomstandigheden.

De geconsolideerde omzet in de eerste jaarhelft klokte af op 1,8 miljard euro (+0,2%) en een globale omzet van 2,3 miljard euro. Hoewel de geconsolideerde omzet op peil bleef, zakte de organische omzet met 12,4%. Deze forse daling werd gecompenseerd met overnames (+7,9%) en een zwakkere euro (+4,7%). De nettowinst per aandeel zakte van 2,45 euro in dezelfde periode vorig jaar naar een nettoverlies van 1,33 euro per aandeel.

Bekaert legt in zijn perscommuniqué uit dat de daling van de winstgevendheid te wijten is aan een zwakkere productmix door de dramatische evolutie van de vraag en de prijzen in de markt voor zaagdraad. De daling van de wereldwijde vraag verscherpt ook de concurrentie in de markt.

Enkel Latijns-Amerika kon een sterke groei van 129% van de omzet voorleggen (tot 397 miljoen euro). Bekaert breidde zijn belang in enkele joint-ventures uit waardoor deze vanaf nu geconsolideerd worden weergegeven in de resultaten.

Om het hoofd te bieden aan deze moeilijke tijden heeft Bekaert een nieuw besparingsplan aangekondigd om de winstgevendheid te verbeteren. De groep mikt op 100 miljoen euro besparingen per jaar. De impact zou volop te voelen zijn in de resultaten van 2014.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content