Bekaert is weer aan de beterhand

Na het in mekaar klappen van de Chinese zonnepanelenmarkt (waarvoor Bekaert het zeer rendabele staaldraad leverde) lijkt Bekaert volgens Geert Van Herck van Leleux kwartaal na kwartaal uit het dal te klimmen.

De zopas gepubliceerde resultaten over het boekjaar 2013 laten vooral een herstel van de belangrijke recurrente bedrijfswinstmarge (REBIT-marge) zien. In 2013 is deze marge gestegen tot 5,2% (2012 : 3,4%).

De ingrijpende herstructureringen hebben hier sterk aan bijgedragen. Als Van Herck de verschillende factoren bekijkt die bijgedragen hebben tot de stijging van de REBIT van 117 miljoen euro in 2012 naar 166 miljoen euro in 2013 ziet hij een sterke

bijdrage van kostenbesparingen (+50 miljoen euro) en het tegendraaien van provisies voor dubieuze debiteuren (+24 miljoen euro).

Wat enigszins verontrustend blijft, is dat door druk op de verkoopprijzen (vooral in China) er 50 miljoen euro verloren ging. M.a.w. de kostenbesparingen hebben de druk op de verkoopprijzen kunnen neutraliseren. Grote concurrent Xingda zal hier voor veel tussen zitten.

Het blijft een zeer concurrentiële omgeving waarin Bekaert opereert. Het is van groot belang dat de economische heropleving blijft doorgaan.

Een nieuwe krimp van de industriële activiteit zal voor nieuwe margedruk zorgen en zal hoogstwaarschijnlijk aanleiding zijn voor verdere kostenbesparingen (lees bedrijfsherstructureringen met daaraan verbonden uitzonderlijke kosten). Het koersdoel van 33,50 euro is dan ook vooral een technisch koersdoel op korte termijn, het advies voor het aandeel luidt ‘houden’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content