Beginnend herstel in Oost-Azië

Het toch al fragiele optimisme over de economische ontwikkeling in de Verenigde Staten werd deze week getemperd door een groter dan verwachte daling van de industriële productie en de consumentenprijzen, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op.

De negatieve berichten kwamen bovenop de een dag eerder ook al tegenvallende cijfers over detailhandelsverkopen en de producentenprijzen.

Zoals de analisten van bank eerder al aangaven, is het nu nog te vroeg om al duidelijke signalen van economisch herstel te verwachten.

Een belangrijk obstakel voor een snel herstel is met name dat de financiële sector nog met grote problemen worstelt. Mede hierdoor komt de kredietverlening niet op gang.

Voorlopig blijft de Amerikaanse economie zwak en zal er op zijn vroegst aan het eind van het jaar weer sprake zijn van economische groei.

In Europa zullen we nog wat langer moeten wachten op herstel, aangezien hier de stimulansen vanuit de overheid en de centrale banken minder sterk zijn, Europa afhankelijk is van de export (en dus van herstel elders) en de economie minder flexibel is dan in de VS.

Anders is volgens Theodoor Gilissen Bankiers de situatie in het Verre Oosten. Ook deze regio is getroffen door de wereldwijde recessie. De export naar Noord-Amerika en Europa kelderde in het afgelopen jaar met tientallen procenten.

De financiële sector is echter minder in problemen dan in de westerse industrielanden, de vermogenssituatie van gezinshuishoudens is beter en met name in China wordt de economie fors gestimuleerd.

Gisteren werd bekend dat de Chinese economie in het eerste kwartaal met 6,1 procent groeide ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dat is nog lang niet het groeitempo van voor de recessie, maar kijkend naar andere indicatoren lijkt zich volgens Theodoor Gilissen Bankiers toch een kentering in de conjunctuurcyclus af te tekenen.

Zo neemt de industriële productie toe en worden er weer meer auto’s verkocht. Andere landen in Azië volgen China: in Zuid-Korea is ook sprake van een aantrekkende industriële productie, mede door een toenemende export.

Het is onduidelijk hoe snel en hoe sterk het beginnende herstel in het Verre Oosten een positief effect zal hebben op de economische ontwikkeling in de VS en Europa.

In China is het vooral de binnenlandse vraag die opveert en de exportstijgingen in diverse andere landen betreffen vooral de handel binnen de regio. De exporttoename in de VS in februari kan volgens Theodoor Gilissen Bankiers echter het begin van een positieve ontwikkeling zijn.

De uitvoer naar China steeg met maar liefst 12 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Daar staat tegenover dat nog geen 4 procent van de totale Amerikaanse export zijn weg naar China vindt.

Bovendien valt er nog wat in te halen, zo concludeert Theodoor Gilissen Bankiers. Ten opzichte van een jaar eerder lag de export nog altijd 17 procent lager.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content