BB Biotech, of gediversieerd beleggen in biotechnologie
2012 was een fantastisch jaar voor beleggingen in de Belgische biotechnologie. Met een jaarwinst van 194% was Devgen, dankzij het overnamebod van Syngenta, met veel voorsprong de primus.
Beleggers die ingezet hadden op Thrombogenics (+130%), hadden evenmin reden tot klagen. De prestaties van Ablynx (+72%) en Galapagos (+54%) mochten eveneens gezien worden.
Rechtstreekse beleggingen in biotechnologiebedrijven waren volgens Gert De Mesure (Demes Invest) dus heel succesvol in 2012, maar blijven desondanks nog een groot risico inhouden.
Zo zakte de koers van Thrombogenics dit jaar al met 10%. Ablynx, dit jaar al +10%, gaat een spannend 2013 tegemoet. Zo wacht we de resultaten van enkele belangrijke klinische testen af.
Wat de uitkomst wordt, weten we niet. Wat we wel weten, is dat de koers een zekere ‘volatiliteit’ tegemoet gaat en ‘volatiliteit’ staat in de financiële theorie gelijk met risico.
Beleggers die niet om kunnen met een grote volatiliteit van hun aandelenbeleggingen zouden volgens Gert De Mesure een belegging moeten overwegen in het Zwitserse beursgenoteerde fonds BB Biotech.
BB Biotech heeft een marktkapitalisatie van 1,25 miljard CHF (1,010 miljard euro) en is genoteerd in Zwitserland, Duitsland en Italië. De beleggingsportefeuille heeft een omvang van ongeveer 1,5 miljard CHF, wat impliceert dat het fonds met een discount van 20% noteert.
De portefeuille telt eind 2012 een dertigtal bedrijven, waarvan de top 10 goed is voor 71,4% van het totaal.
De 3 grootste posities worden ingenomen door het Amerikaanse Celgene (14,3% van totaal), het Zwitserse Actelion (13,1% van totaal) en het Amerikaanse Gilead Sciences (10,1% van totaal).
Het bedrijf heeft ook 11,2% van haar eigen aandelen in portefeuille t.g.v. regelmatige inkopen om te profiteren van de hoge discount. 73% van de portefeuille is in Amerikaanse bedrijven (dus in Amerikaanse dollar), Europese bedrijven staan voor de resterende 27%.
Het overzicht aan Amerikaanse bedrijven is volgens Gert De Mesure relatief aantrekkelijk voor Belgische beleggers, daar ze zelf relatief een beperkte toegang hebben tot deze bedrijven.
Belangrijkst van al is natuurlijk de beursprestatie. In 2011 steeg BB Biotech een magere 3%, de Bel-20 verloor daarentegen 19%. In 2012 ging de Bel-20 18,8%, BB Biotech liet zelfs een winst van 42,8% optekenen. En het jaar 2013 is ook al goed begonnen: BB Biotech staat al op een winst van 8%, de Bel-20 moet het doen met +2%.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier