Bart Van Craeynest (Petercam) “ECB wil kost wat kost doemscenario vermijden”

Anders dan in 2008-09 toen de hele wereldeconomie er onderdoor ging, zitten de economische problemen vandaag vooral geconcentreerd in Europa. Al bij al zou de Belgische economie in deze recessie met zo’n 0,5% krimpen.

Daarmee zou deze recessie qua kracht nauw aansluiten bij die van 2001, toen de economische activiteit met 0,7% afnam, en dus totaal niet te vergelijken zijn met de recessie van 2008?09 die resulteerde in een economische terugval met 4,3%.

Bart Van Craeynest (Petercam) “Het belangrijkste risico rond dit scenario blijft de eurocrisis. Het gevaar bestaat nog altijd dat die volledig uit de hand loopt. Het uiteenvallen van de euro zou een economisch?financiële catastrofe in gang zetten waarbij de crisis van 2008?09 zou verbleken. Ook de Belgische economie zou daar uiteraard niet aan ontkomen. De te verwachten schade moet een voldoende afschrikmiddel zijn om de Europese politici er toe aan te zetten om zo’n scenario te voorkomen. De ECB heeft alvast duidelijk gemaakt dat ze er alles aan wil doen om de Europese banken overeind te houden. Mocht de euro echt aan het wankelen gaan, zal de ECB zo goed als zeker alles uit de kast halen om het doemscenario te vermijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content