Bart Van Craeynest (Petercam) “België op weg naar een nieuwe recessie”

De eurozone is op weg naar een nieuwe recessie, in België is die vandaag al een feit. Die recessie blijft allicht een groot stuk van 2012 aanhouden. Voor nieuwe positieve groeicijfers is het allicht wachten op een geloofwaardig antwoord op de eurocrisis.

Toch moet de nieuwe terugval heel wat beter meevallen dan de diepe recessie van 2008?09.

Bart Van Craeynest (Petercam) “Op de arbeidsmarkt zal de impact beperkt blijven. Voor de overheidsfinanciën zullen extra inspanningen nodig zijn om de vooropgestelde doelstellingen te halen. Sowieso zullen de komende jaren zware inspanningen nodig zijn om de overheidsfinanciën terug op de rails te krijgen (en die daar te houden).”

Onder druk van de vrij sterke euro, oplopende inflatie, zware saneringsinspanningen en vooral de vertrouwensschok door de aanhoudende eurocrisis ging de hele Europese economie de voorbije maanden zwaar in de remmen. Dat blijft ook in België niet zonder gevolgen. In de zomermaanden zakte de economische activiteit al terug met 0,5% op jaarbasis, het eerste negatieve cijfer sinds het dramatische eerste kwartaal van 2009.

Van Craeynest: “De voorbije maanden verslechterde het externe conjunctuurklimaat alleen maar verder en ook in België zakten de voorlopende indicatoren dieper weg. Meer dan waarschijnlijk kromp de economie ook in het vierde kwartaal, en voor de eerste maanden van 2012 lijkt er niet meteen beterschap op komst. De onzekerheid over de eurocrisis en de geplande saneringsinspanningen overschaduwen de vooruitzichten. Ondanks hun redelijke financiële gezondheid zullen gezinnen en bedrijven tegen de achtergond van alle onzekerheden niet geneigd zijn om volop te gaan consumeren of investeren. Om de Europese economie, en dus ook de Belgische, terug in gang te zetten, moet het vertrouwen opgekrikt worden. Dat vereist op z’n minst enig geloofwaardig perspectief op een oplossing voor de eurocrisis. Via een reeks nieuwe eurotoppen wordt daar in 2012 naartoe gewerkt, maar een geloofwaardig antwoord is nog niet meteen voor morgen. Het wordt dan ook wachten tot de tweede helft van het jaar voor de economie terug kan aanknopen met positieve groeicijfers. Ondertussen moet de terugval beperkt blijven door de vrij stevige financiële positie van zowel bedrijven als gezinnen en door de betere situatie in de rest van de wereld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content