Aziatische beurzen wachten op stimulerende maatregelen Bank of Japan

De Aziatische beurzen noteren vanmorgen verdeeld, zonder dat er per saldo een duidelijke richting zichtbaar is. De beurs van Taiwan is een uitschieter in de positieve zin van het woord, dit in afwachting dat morgen de BBP-cijfers voor het derde kwartaal worden gepubliceerd.

Vandaag gaat alle aandacht uit naar de Japanse centrale bank, die mogelijk extra stimulerende maatregelen zal nemen om de economie in een hogere versnelling te krijgen.

In september daalde de industriële productie met 4,10%, ten opzichte van een daling met 1,60% de maand voordien. De daling was sterker dan verwacht, want er was maar op een terugval met 3,10% gerekend.

Voor veel invloed van orkaan Sandy op de Aziatische beurzen hoeft echter niet worden gevreesd, die invloed zal waarschijnlijk beperkt blijven.

Wel verwachten sommige analisten dat de vraag naar ruwe olie tijdelijk op een lager pitje zal komen te staan, waardoor enige prijsdruk mogelijk is.

Chinese vraag naar olieproducten opnieuw gestegen

De Chinese vraag naar olieproducten steeg volgens Royal Bank of Scotland in september met 785.000 vaten per dag of 8,7
procent naar 9,7 miljoen vaten per dag. Dit is met name toe te schrijven aan een hogere activiteitsgraad van de Chinese raffinaderijen.

Deze verwerkten in september een recordniveau van 9,45 miljoen vaten ruwe olie per dag. Door de hogere detailhandelsprijzen in China zijn de raffinagemarges er opnieuw toegenomen. Sinds begin dit jaar steeg de Chinese consumptie met gemiddeld 233.000 vaten per dag of 2,6 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content