Aziatische beurzen trotseren zwakke Japanse exportcijfers

De Aziatische beurzen noteren weliswaar meestal in het rood, maar de belangrijkste indices weten de schade tot een minimum te beperken.

Tot een grote verkoopgolf zoals vorige vrijdag in New York kwam het dus niet. Op iets langere termijn kunnen ook op de Aziatische beurzen tegenvallende bedrijfsresultaten op het sentiment wegen.

De macro-economische indicatoren geven alvast niet zo veel aanleiding tot optimisme. De Japanse export is in september met 10,30% gedaald, ten opzichte van een verwachte daling met 9,90%. De daling was de sterkste sinds de periode van de aardbeving begin vorig jaar.

Risico-opslagen opnieuw gedaald

De Spaanse 10-jaars risico-opslag daalde vorige week van circa 435 bps naar circa 375 bps naar het laagste niveau sinds afgelopen april.

Ook Italiaanse obligaties profiteerden van het betere sentiment; de 10-jaars risico-opslag daalde van 355 bps naar 315 bps. De Duitse 10-jaars rente liep volgens Theodoor Gilissen Bankiers 15 bps op naar 1,6%.

Ook de risico-opslagen op bedrijfsobligaties daalden, waarbij bedrijven uit Spanje en Financials het best presteerden. De risico-opslag van de BarCap Financials Index is gedaald naar 187 bps.

Dit is volgens Theodoor Gilissen Bankiers het laagste niveau sinds juni 2008. Een van de redenen dat risico-opslagen van bedrijfsobligaties zo hard zijn gedaald is dat het lage volume aan nieuwe uitgiftes in combinatie met een hoge vraag wat leidt tot een verminderde liquiditeit op de secundaire markt.

De trend van een moeizamere liquiditeit is al langer gaande, vooral doordat door strengere kapitaalseisen het minder aantrekkelijk is voor partijen om obligaties op eigen boek te houden en er minder obligaties ‘in voorraad’ zijn om mee te handelen.

Ook een Italiaanse emissie is vorige week volgens Theodoor Gilissen Bankiers goed verlopen. Italië wist met een 4-jaars inflation-linked obligatie, die in principe op de retailmarkt was gericht, Eur 18 mrd op te halen.

Vanwege het relatief aantrekkelijke niveau waarop deze lening werd geprijsd waren er waarschijnlijk ook veel inschrijvingen van institutionele partijen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content