Aziatische beurzen moeten stevige verliezen slikken

De Aziatische beurzen noteren vandaag voor de derde keer op vier dagen tijd lager, met relatief stevige verliezen voor de belangrijkste indices. Het ziet er naar uit dat we in een periode van winstnemingen zijn aanbeland nadat de koersen recent behoorlijk zijn gestegen.

De beleggers maken zich met name zorgen over de situatie in China, waar de economie duidelijk lijkt te vertragen. De Chinese economie lijkt niet te kunnen ontsnappen aan de gevolgen van de Europese schuldencrisis. Dit besef was even naar de achtergrond verdwenen, maar keert nu in volle hevigheid weer.

Gemengd beeld bij granen

Het beeld bij de granen was volgens Royal Bank of Scotland gemengd na de winstnemingen van een week eerder. Maïs werd opnieuw 1,4 procent duurder maar bij soja en tarwe zette de bescheiden correctie zich door met een verlies van respectievelijk 1,7 en 0,8 procent.

Later deze week publiceert het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) haar maandelijkse WASDE-rapport. De schattingen van het augustus rapport zijn gebaseerd op veldonderzoeken en zullen dus een meer getrouw beeld geven van de realiteit.

De vertegenwoordiger van het USDA in Moskou liet vorige week al weten dat de prognose voor de Russische tarweoogst wordt

verlaagd.

Er wordt nu uitgegaan van een opbrengst van 47 miljoen ton tegenover een geschatte 49 miljoen ton vorige maand.

Algemeen wordt verwacht dat ook de schattingen voor Kazachstan en de Europese Unie verlaagd zullen worden.

Rusland herhaalde dat er van een uitvoerbeperking van graan zoals in 2010 voorlopig nog geen sprake is. Intussen blijft het volgens Royal Bank of Scotland in het midwesten van de Verenigde Staten overwegend droog en warm.

De verspreide neerslag is voorlopig onvoldoende om de kwaliteit van de planten sterk te verbeteren.

China verkocht vorige donderdag iets meer dan 400.000 ton soja uit de staatsreserves. Dit was de grootste hoeveelheid op

dagbasis sinds eind 2010.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content