Aziatische beurzen krijgen koersdruk niet verwerkt

De Aziatische beurzen noteren vanmorgen opnieuw in het rood, met verliezen die in sommige gevallen fors kunnen oplopen. Uit een rondvraag blijkt dat een meerderheid van de Grieken gekant is tegen meer besparingsmaatregelen, zodat de kansen op een exit uit de eurozone toenemen.

De Aziatische beleggers zoeken, evenals hun collega’s elders in de wereld, veiligheid bij Amerikaanse staatsobligaties en bij de dollar. Het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie bereikte gisteren een nieuwe bodem op 1,59%. Het lijkt voor de hand liggend dat dit rendement nog verder gaat dalen.

China geeft blijk van een opmerkelijke groeicapaciteit

Ook China geeft volgens Belfius Bank nog steeds blijk van een opmerkelijke groeicapaciteit (+9,2 % voor 2011). Het grootste land uit de regio heeft stevige economische fundamentals: een beperkte overheidsschuld, een overschot op de handelsbalans

en enorme deviezenreserves.

Hoewel de Chinese groei stilaan wat begint te vertragen, ziet het ernaar uit dat de economie een ‘zachte landing’ zal maken.

Bovendien investeert de overheid meer in binnenlandse groei dan in exportgerichte groei; een bemoedigende tendens die het land minder kwetsbaar zal maken voor groeivertragingen elders.

Tenslotte mogen we ook niet vergeten dat de technologiebedrijven uit de regio (vooral uit Zuid-Korea en Taiwan) tot de

wereldtop behoren en steeds meer marktaandeel verwerven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content