Aziatische beurzen blijven opnieuw ter plaatse trappelen

Het sentiment op de Aziatische beurzen blijft ook vandaag afwachtend, met koersen die eens te meer weinig afwijken van het slotniveau van gisteren. De ondertoon is licht positief, na vier eerder zwakke dagen zijn er opnieuw koopjesjagers in de markt gedoken.

Het belangrijkste gegeven is momenteel de Chinese economie, die tekenen van herstel te zien geeft. Daarnaast zijn ook de signalen vanuit de Amerikaanse economie niet echt negatief, ondanks het feit dat de trend bij de bedrijfsresultaten minder goed kan worden genoemd.

China zal recordhoeveelheid soja invoeren

China zal volgens het USDA dit jaar een recordhoeveelheid van 61 miljoen ton soja invoeren. Bij maïs werd de beplante en geoogste landbouwoppervlakte opwaarts herzien maar het omgekeerde gebeurde met de yields.

De neerwaartse bijstelling bleef echter beperkt tot 0,8 bushels/acre waardoor de verwachte yield nu 122 bushels/acre bedraagt.

Door de hoger dan verwachte vraag naar maïs voor veevoeder werd de voorraadprognose voor de Verenigde Staten volgens Royal Bank of Scotland wel verlaagd met 2,9 miljoen ton naar 15,7 miljoen ton.

Buiten de Verenigde Staten werd ook de oogstverwachting in Europa met 1,5 miljoen ton verlaagd.

De globale maïsvoorraad zal uitkomen op 117,3 miljoen ton, 8 miljoen ton minder dan bij de schatting van vorige maand. In
nominale termen is dit het laagste cijfer sinds het oogstjaar 2003-2004. In verhouding tot de vraag zal de maïsvoorraad echter op het laagste niveau sinds 1973-1974 uitkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content