Aziatische beleggers rekenen er op dat China en VS rente verder drukken
De Aziatische beurzen maken vandaag opnieuw een goede beurt, met redelijke tot stevige winsten voor de belangrijkste indices. Vooral de Chinese beurzen zijn goed op dreef, iets wat ooit wel eens anders was.
De beleggers rekenen er op dat de Amerikaanse en Chineze centrale banken opnieuw maatregelen zullen nemen om de economie te stimuleren.
De People’s Bank of China heeft eerder al bewezen niet rusteloos te zullen toezien hoe de economie vertraagt.
China haalt rentewapen snel boven
De Chinese centrale bank verlaagde onlangs volgens Royal Bank of Scotland onverwachts al de rente met 31 basispunten naar 6 procent.
Het was al de tweede verlaging in een maand tijd. De Chinese inflatie viel vorige maand terug naar 2,2 procent dank zij
de lagere olie- en voedingprijzen.
Op de grondstoffenmarkten bleven de prijsverschillen vrij klein, behalve bij de granen die voor de derde week op rij fors duurder werden.
Prijsverschil tussen Brent en WTI loopt weer op
Op de internationale energiemarkten wijzigden volgens Royal Bank of Scotland de prijzen op weekbasis nagenoeg niet. De prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) voor levering in augustus daalde met 0,6 procent.
Brent (augustus termijncontract) sloot de week een fractie hoger af (+0,4 procent). Daardoor liep het prijsverschil tussen Brent en WTI op naar 13,74 dollar tegenover 12,84 dollar een week eerder. Vanmorgen kostte een vat Brent weer meer dan 105 dollar.
Aan de vraagzijde bereikte de Indiase vraag naar olieproducten in mei een nieuw record van 3,417 miljoen vaten per dag, 5,1
procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Ook de invoer van ruwe olie nam met 5,8 procent toe tot 3,45 miljoen vaten per dag. India heeft de voorbije maanden de raffinagecapaciteit sterk uitgebreid.
Aan de aanbodzijde kwam de Russische olieproductie in juni uit op 10,32 miljoen vaten per dag, 120.000 vaten per dag meer dan een jaar eerder. Sinds september vorig jaar stabiliseert het aanbod tussen 10,32 en 10,36 miljoen vaten per dag.
De staking in de Noorse oliesector hield ook vorige week nog aan en ging op maandag 9 juli de 17 de dag in. Aan de basis van werkonderbreking ligt een eis van de vakbonden voor pensioen op 62.
Dit staat haaks op de hervormingen die Noorwegen doorvoert en de regering wil voor de sector geen uitzondering toestaan. Een eerste ronde besprekingen leverden niets op en voorlopig staan nog geen nieuwe onderhandelingen gepland.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier