Aziatische beleggers nemen voorschot op economische opleving

De Aziatische beurzen noteren vanmorgen in de plus, met winsten die ongelijkmatig zijn verdeeld. De Japanse beurs is goed op dreef, de andere beursindices moeten zich tevreden stellen met eerder beperkte winsten. Uiteraard gaat er veel aandacht uit naar de start van het resultatenseizoen in de Verenigde Staten.

Daarnaast kijken de beleggers uiteraard ook naar het algemeen economisch plaatje. De meevallende kleinhandelsverkopen in de Verenigde Staten versterken de hoop op een economische opleving die meer vorm zou moeten krijgen door bijkomende stimuleringsmaatregelen die in China worden genomen. Voorlopig houdt de Chinese regering de boot nog even af.

Geruchten over nieuw plan om Spanje te helpen

Twee weken geleden op donderdag vergaderde de ECB; zij liet de rente ongewijzigd. Ook werden gisteren de notulen van de laatste vergadering van de Fed openbaar gemaakt.

Hieruit bleek volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat de steun voor QE3, de toezegging om de rente nog lang laag te houden en de verlening van Operation Twist groot is.

Nog altijd heeft Spanje geen steun gevraagd en is de ECB nog niet begonnen met het opkomen van Spaans papier. Naar verluidt oefent de Duitse regering op dit moment druk uit op Spanje om nog te wachten met een steunaanvraag tot ook Cyprus en Slovenië dat gaan doen.

Op die manier hoeft er in het Duitse parlement maar één keer gestemd te worden over de steunaanvragen.

Er gaan volgens Theodoor Gilissen Bankiers geruchten over een nieuw plan om Spanje te helpen. Het ESM zou bij nieuwe obligaties van de Spaanse overheid de eerste 20% tot 30% van een eventueel verlies verzekeren, en daarmee private beleggers voldoende vertrouwen geven om Spaans papier te kopen.

Dit kost vele malen minder dan rechtstreekse hulp; zo blijft er voldoende geld beschikbaar in het ESM om eventueel andere landen te helpen. Hopelijk kan volgens Theodoor Gilissen Bankiers daarmee besmetting naar Italië worden voorkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content