Aziatische beleggers maken zich steeds meer zorgen over wereldeconomie

De Aziatische beurzen noteren vandaag in het rood, met soms stevige verliezen voor de belangrijkste indices. De beleggers maken zich steeds meer zorgen over de situatie waarin de wereldeconomie zich bevindt. Ook de grondstoffenprijzen blijven onder druk staan.

Bovendien dreigt de situatie in Europa weer eens te escaleren. De Spanjaarden zijn massaal op straat gekomen tegen de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen. Algemeen wordt verwacht dat Spanje binnen afzienbare tijd (deze week nog?) hulp zal moeten aanvragen.

Edelmetalen profiteerden van monetaire verruiming

Ook de edelmetalen profiteerden volgens Royal Bank of Scotland van het nieuwe rondje monetaire verruiming in de

Verenigde Staten en de daaropvolgende val van de Amerikaanse dollar. De prijs van een troy ounce goud steeg op weekbasis met 4,1 procent.

Zilver presteerde voor de tweede week op rij beter dan goud en werd 6,1 procent duurder. Ook de goudmijnaandelen waren aan het feest. De NYSE Arca Gold Bugs index (HUI) steeg 7 procent.

De platinaprijs klom met 7,1 procent naar het hoogste niveau in vijf maanden. Anglo American Platinum of Amplats, de grootste

platinaproducent ter wereld, heeft de operationele activiteiten in Rustenburg tijdelijk stopgezet nadat de werkwillige arbeiders werden geïntimideerd door stakende collega’s.

Het Rustenburgcomplex, onderverdeeld in verschillende mijnen, staat in voor ongeveer een kwart van de totale groepsomzet van Amplats. Tijdens de eerste jaarhelft produceerde Rustenburg 288.100 troy ounce platina.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content