Aziatische beleggers kijken opnieuw naar China

De Aziatische beurzen noteren vanmorgen in de plus, met echter relatief beperkte winsten voor de belangrijkste indices. Er doen hardnekkige geruchten de ronde dat de Chinese regering nieuwe stimuleringsmaatregelen gaat treffen om de economische groei weer op krikken.

Anderzijds kijken de Aziatische beleggers met een bezorgde blik richting Europa, waar de schuldencrisis maar blijft voortwoekeren. Als gevolg van die aanhoudende crisissituatie dreigt ook de Europese economie verder weg te zinken in het dal.

Economische cijfers Europa vallen tegen

Een tegenvallende Duitse IFO indicator en een daling in de inkoopmanagersindices in Europa laten volgens Theodoor Gilissen Bankiers een verzwakking zien in de economische omstandigheden. De eerste schatting van de index voor de industrie in mei daalde naar 45 van 45,9, het laagste niveau sinds juni 2009.

De daling manifesteert zich niet alleen in de perifere landen, maar ook in Frankrijk en Duitsland. De index voor de diensten daalde naar 46,5 naar het laagste niveau sinds afgelopen november.

Na de iets meevallende economische groeicijfers van het eerste kwartaal, vooral dankzij Duitsland, wijzen deze cijfers op een duidelijke verzwakking van de groei in het tweede kwartaal.

AEX gevangen in proces van lagere toppen en bodems

De AEX zit volgens ABN Amro nog steeds gevangen in een proces van lagere toppen en bodems. Dit korte termijn proces zal boven de 296,77 worden doorbroken.

Indien dit plaatsvindt kan het startschot gegeven worden voor een herstelbeweging richting de respectievelijk 306,01 en vervolgens 313,42. Echter, een doorbraak onder steun 286,89 zou opnieuw bevestiging zijn van de dalende trend en kan voor lagere koersen zorgen. De 268,74 is dan het eerste koersdoel. Kortom, een speelveld van ongeveer 10 punten (287-297).

Het korte termijn herstel van de AEX hapert enigszins. Eerste weerstand wacht rond grofweg 297 punten. Een uitbraak hierboven is nodig om de index op de wat kortere termijn in meer neutraal vaarwater te brengen.

Boven weerstand 313,42 klaart ook het langere termijn beeld op. Zakt de koers onder 286,89, dan kan de dalende trend voortgezet worden richting 268,74. Het lange termijn beeld blijft onveranderd neutraal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content