Australische economie stevent op een harde landing af

Australië wordt geconfronteerd met de implosie van een dubbele zeepbel. Die zal er toe leiden dat de Australische economie een harde landing zal maken. De eerste zeepbel die een gevaar vormt is de Chinese economie, die in snel tempo vaart aan het verliezen is.

China is een belangrijke handelspartner van Australië, vooral wat betreft de import van grondstoffen. Hier wringt precies het tweede schoentje, want ook de grondstoffensector is aan de vorming van een zeepbel bezig. Het uiteenspatten van twee zeepbellen kan de economie zware schade toebrengen.

Boom-bust sector

Het probleem is dat de mijnbouwsector vanaf zijn ontstaan een boom-bust sector. De reden hiervoor is de lange aanlooptijd die nodig is alvorens een investering in deze sector rendabel wordt. Iedereen gaat op hetzelfde moment investeren, waardoor er overaanbod op de markt zal ontstaan.

De Australische economie heeft als gevolg van het China-verhaal meer geboomd dan die van eender welke economie in de ontwikkelde wereld tijdens het afgelopen decennium. Het BBP is over die periode verdubbeld, de koers van de Australische dollar ten opzichte van zijn naamgenoot verdubbeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content