Australië lijdt aan lichte vorm van Hollandse ziekte
Australië lijdt volgens Robert Mead van PIMCO aan een lichte vorm van de Hollandse ziekte (‘Dutch disease’), de naam waarmee economen het verschijnsel aanduiden dat de munt van een land duurder wordt door de verkoop van grote hoeveelheden grondstoffen, met als gevolg dat andere sectoren, zoals de maakindustrie, het minder goed doen omdat zij van die stijging van de munt last ondervinden.
Dit verschijnsel deed zich in Nederland voor nadat in de jaren zestig grote aardgasvoorraden waren ontdekt en de export van gas begon.
De Chinese vraag naar grondstoffen heeft sterk bijgedragen aan de ontwikkeling van een tweesnelheden-economie in Australië, waarbij de grondstoffensector veel sneller groeide dan de consumenten- en nijverheidssectoren.
Australische obligaties blijven aantrekkelijk
De Australische werkloosheid blijft met 5.2% laag, maar er zijn tekenen dat die onder druk komt, mede doordat de mijnindustrie relatief weinig werkgelegenheid biedt. Mead en het team van PIMCO verwachten dat de verschuiving van het zwaartepunt naar de mijnbouw zich geleidelijk voortzet.
Doordat Australië een sterke balans heeft en beleidsmakers over sterke beleidsinstrumenten beschikken, verwachten Mead & Co dat Australische obligaties (Commonwealth Government Bonds) aantrekkelijk blijven voor risicomijdende beleggers. Het is dus nog te vroeg om te stellen dat Australische obligaties moeten worden gemeden, ook al is de koers van de munt in de afgelopen maanden fors gestegen tegenover zowel de euro als de dollar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier