ASML schiet resultatenseizoen in Europa officieel op gang

In de Verenigde Staten is het resultatenseizoen al een week geleden van start gegaan en inmiddels hebben al enkele zwaargewichten verslag uitgebracht over de gang van zaken in het voorbije kwartaal. Europa is traditioneel wat later, maar inmiddels staan we ook aan deze kant van de Atlantische Oceaan aan de vooravond van het resultatenseizoen.

ASML komt morgenochtend om 7 uur met de resultaten over het derde kwartaal. Doordat het bedrijf nauwkeurig weet wanneer de machines worden afgeleverd en tegen welke marges, zullen de cijfers niet verrassen.

Het bedrijf verwacht een omzet van circa Eur 1,2 mrd; gelijk aan het tweede kwartaal (Eur 1.228 mln).

De brutomarge zou volgens Theodoor Gilissen Bankiers op 43% uitkomen en de operationele kosten op Eur 205 mln. Dat levert een operationeel resultaat op van bijna Eur 380 mln en een nettoresultaat van circa Eur 335 mln (Eur 0,81 per aandeel).

Dat is circa 15% meer dan in het tweede kwartaal, maar ruim onder het hoge niveau van begin vorig jaar (ca Eur 400 mln).

Orders worden groter, aantallen kleiner

Veel interessanter is volgens Theodoor Gilissen Bankiers wat het bedrijf zegt over de marktvooruitzichten. Het concern heeft in
april besloten niets meer te zeggen over de orderontwikkeling in het lopende kwartaal.

Dat komt doordat de orders groter worden en de aantallen kleiner, waardoor vertraging in het orderboek grote gevolgen heeft voor de orderinstroom in een kwartaal.

ASML geeft nu een verwachting van de omzet en heeft gezegd dat die in de tweede jaarhelft zo’n Eur 2,2 à 2,4 mrd zal bedragen. Dat is minder dan de Eur 2.480 mln omzet in de eerste jaarhelft. De jaaromzet zou dan op circa Eur 4,8 mrd komen; een daling van 15% ten opzichte van 2011.

Daarvoor hangt veel af van de marktontwikkeling bij NAND-chips in het afgelopen kwartaal. Dat zijn geheugenchips die ook data bewaren als de stroom eraf is; bijvoorbeeld voor de opslag van muziek en foto’s op telefoons.

De prijzen van deze chips zijn recent wat aangetrokken, maar liggen vanwege overcapaciteit nog ver onder het niveau van eind vorig jaar.

Door zwakke herstel van NAND kan de omzet in het tweede halfjaar aan de onderkant van de range uitkomen. De markt voor DRAM (werkgeheugen voor pc’s) staat er minder goed voor getuige de slechte cijfers over september. De zwakke eindmarkten nopen chipproducenten voorzichtig te zijn met de investeringsplannen voor 2013.

Over volgend jaar zal topman Eric Meurice volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog niet veel zeggen. De pc-markt, een belangrijke afnemer van chips, staat er niet best voor.

De leveringen daalden in het belangrijke derde kwartaal (‘back to school’) met 8% en volgens iSupply zal het volume dit jaar zelfs voor het eerst in elf jaar afnemen.

De verkopen van zogenaamde Ultrabooks (Intel’s tegenhanger van de tablet) vallen tegen en het enthousiasme voor Windows 8 is gering.

Daarentegen groeit de vraag naar smartphones en tablets wel hard. Die chips worden ook met de machines van ASML gemaakt, waardoor de verschuiving van pc naar tablets minder effect heeft op ASML.

Daarnaast kan ASML volgend jaar de omzet van de nieuwe EUV machines voor het eerst meetellen. Dat levert circa Eur 800 mln aan omzet (circa 15% van de omzet).

ASML zal morgen waarschijnlijk een voorzichtige toon aanslaan, maar reden voor al te veel zorgen is er niet. Theodoor Gilissen Bankiers herhaalt het houden-advies en het koersdoel van Eur 40.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content