Argentinië nog altijd niet over faillissement heen
De Europese schuldencrisis overheerst nog steeds de financiële markten, aldus Theodoor Gilissen Bankiers. Het commentaar van twee voormalige directeuren van de centrale bank van Argentinië op de situatie in dat land biedt mogelijk inzicht waarom een faillissement van een land niet wenselijk is.
In de jaren negentig belandde Argentinië in een recessie, mede door de koppeling van de peso aan de dollar, die in die periode sterk in waarde toenam. In 2000 kreeg het land steun van het IMF en gingen de schuldeisers akkoord met een korting op de couponrente van 30%.
Het IMF trok een jaar later haar steun echter terug met een faillissement van Argentinië in 2001 tot gevolg. Op dat moment stond een schuld uit van $ 95 mrd.
Aflossingen en rentebetalingen aan buitenlandse schuldeisers werden opgeschort. Pas in 2005 bereikte Argentinië een akkoord met de schuldeisers en moest 73% van de waarde worden afgeschreven.
De munt devalueerde 75%. Na een tweede en derde herstructurering in 2005 en 2010 is 92% van de schuld afgeschreven.
De nog openstaande schulden van ruim $ 8 mrd probeert Argentinië nu verder te herstructureren. Door deze regelingen heeft Argentinië sindsdien de internationale kapitaalmarkt niet meer kunnen betreden, aldus nog Theodoor Gilissen Bankiers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier