Apple zet stap in zakelijke markt met IBM

Apple en IBM hebben dinsdag nabeurs bekendgemaakt de handen ineen te slaan. Het doel is om besturingssysteem iOS aantrekkelijker te maken voor zakelijke gebruikers. IBM zal meer dan 100 apps en technologische oplossingen voor de zakelijke markt gaan ontwikkelen.

Deze apps worden exclusief voor iOS gemaakt. IBM mag daarnaast iPhones en iPads gaan verkopen aan bedrijven. ABN Amro gelooft dat Apple met deze stap zijn positie in de markt kan versterken en handhaaft de schatting voor de fair value van 87 dollar per aandeel (het aandeel is recent gesplitst in een verhouding zeven / één).

Hoewel de meeste apparaten van Apple nu voor persoonlijke doeleinden worden gekocht, is de groei in de zakelijke markt bemoedigend.

Scholen en bedrijven ontwikkelen nu veel applicaties en services specifiek voor het besturingssysteem iOS. Wij denken dat deze groep trouw zal blijven aan producten van Apple, ook in de toekomst.

De samenwerking met IBM kan deze ontwikkeling alleen maar versnellen. Het is mogelijk dat Apple door de groeiende zakelijke markt, minder afhankelijk wordt van één productgroep.

Naast de nieuwe verkopen die uit de deal kunnen voortvloeien, denken de analisten ABN Amro ook dat Apple kan verdienen aan de service-gerelateerde omzet. Dit komt doordat de apps specifiek voor Apple zijn gemaakt. De service-gerelateerde omzet kent een hoge marge. ABN Amro is neutraal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content