AngloGold Ashanti biedt geografische diversificatie

© Getty Images/iStockphoto

In verhouding tot de goudreserves en de bedrijfskasstroom is AngoGold een van de goedkoopste goudmijnaandelen.

AngloGold Ashanti heeft zijn wortels op het Afrikaanse continent en ook anno 2012 komt het grootste deel van het goud nog steeds uit die regio, met 37% uit Zuid-Afrika en 36% uit de rest van het continent. Noord- en Zuid-Amerika (samen 21%) en Australië sluiten het rijtje. De groep is, na Barrick Gold en Newmont Mining, de derde grootste goudproducent ter wereld. De gemiddelde productiekost (excl. afschrijvingen) was in het eerste kwartaal een aangename verrassing. Terwijl op 820 tot 835 USD werd gerekend, kwam de kostprijs op 794 USD/ounce uit. De aangepaste nettowinst steeg met 45% op kwartaalbasis, tot 429 miljoen USD, en ook de bedrijfskasstroom (ebitda) kwam 39% hoger uit, op 800 miljoen USD.

Door de vele productieonderbrekingen in Zuid-Afrika daalde de groepsproductie met 6%, tot 981.000 troy ounce. Als gevolg van nieuwe regelgeving moeten alle activiteiten worden gestaakt bij een mijnongeval en pas na onderzoek wordt de mijn opnieuw vrijgegeven. De toepassing van de nieuwe regels verloopt vrij stroef, waardoor nogal wat tijd verloren gaat. Volgens AngloGold zal deze situatie de komende maanden verbeteren. De Zuid-Afrikaanse productie daalde fors, naar 306.000 ounce tegenover 407.000 ounce een jaar eerder. Ook de productiekost schoot de hoogte in, van 637 naar 876 USD/troy ounce. In de rest van Afrika steeg de productie bij een ongewijzigde kostprijs. Het goedkoopste goud komt uit Noord- en Zuid-Amerika, waar AngloGold actief is in de VS, Argentinië en Brazilië en de gemiddelde productiekost slechts 534 USD/troy ounce bedraagt. In Australië is het Sunrise Dam-project nog in volle opbouw en zal de kost nog een tijdje aan de hoge kant blijven.

Over het volledige boekjaar zal de productie op het niveau van vorig jaar blijven steken. Pas eind volgend jaar kan de output een boost krijgen. AngloGold mikt daarvoor op een combinatie van nieuwe projecten en uitbreidingen van bestaande projecten. Er worden ook nieuwe mijnen ontwikkeld in de Democratische Republiek Congo (DRC), al is het geopolitieke risico er erg groot en vormt illegale mijnbouw een groot probleem. Corrego do Sitio in Brazilië komt volgend jaar op kruissnelheid en bij Cripple Creek &Victor in de Amerikaanse staat Colorado wordt de levensduur verlengd en de productie opgetrokken. De aankoop van het resterende gedeelte van de Crixas-mijn in Brazilië (220 miljoen USD) was een opportuniteit, want in de etalage gezet door partner Kinross Gold.

Ondanks de goede kwartaalresultaten en de beperkte kosteninflatie presteert AngloGold Ashanti op de beurs niet beter dan de sectorgenoten. Afrikaanse bedrijven krijgen door de markt nog steeds een hogere risicopremie aangerekend, terwijl geen enkel mijnbouwbedrijf immuun is voor geopolitieke risico’s. In verhouding tot de reserves (75,6 miljoen troy ounce) en de bedrijfskasstroom is AngloGold één van de goedkoopste goudmijnaandelen. AngloGold blijft koopwaardig, maar beperk het gewicht van individuele goudmijnaandelen.

Danny Reweghs, Inside Beleggen

Partner Content