Angela Merkel dreigt alleen achter te blijven met haar besparingsdrift

In Europa vinden grote veranderingen plaats, veel groter dan sommige analisten wel denken. Tot voor kort leek Angela Merkel aan de touwtjes te trekken, zij dwong heel Europa haar besparingsplannen op. Maar het liedje van Merkel lijkt voorlopig te zijn uitgezongen.

Twee belangrijke bondgenoten van de Duitsers dreigen namelijk af te haken, het betreft meer bepaald Nederland en Frankrijk. In beide landen dreigen er regeringen aan de macht te komen die de buik vol hebben van besparingen en die een heel andere kaart willen gaan trekken.

De internationale pers heeft de situatie inmiddels al begrepen. Zowel Nicholas Kulish in de New York Times als Ryan McCarthy in Reuters spreken van een heuse mentaliteitswijziging, een wijziging van dergelijke omvang dat de gevolgen er van voorlopig moeilijk vallen in te schatten.

Ook de Duitsers dreigen overstag te gaan

Het zal duidelijk zijn dat Angela Merkel helemaal op haar eentje haar standpunt niet aan Europa zal kunnen opdringen. Dat kan twee gevolgen hebben. Op de eerste plaats kan Duitsland het voor bekeken houden en beslissen op eigen houtje verder te gaan. Wat er in dit scenario gaat gebeuren, is onduidelijk.

In een tweede scenario gaan de Duitsers op hun beurt overstag gaan, met als gevolg van stimuleren van de groei eerder dan besparen de voorkeur gaat krijgen. Richard Koo, analist bij Nomura Securities, gelooft in het tweede scenario, hij stelt een groeiende bereidheid bij de Duitsers vast om de economische groei te stimuleren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content