Andrew MacKenzie is nieuwe topman van BHP Billiton

Het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld BHP Billiton heeft Andrew MacKenzie benoemd als nieuwe topman. Topman Marius Kloppers wordt op 10 mei opgevolgd door MacKenzie, de huidige topman van het onderdeel non-ferrometaal.

Hij is vijf jaar in dienst van BHP Billiton en werkte eerder voor Rio Tinto en BP. Er worden geen belangrijke wijzigingen in de strategie verwacht, maar mogelijk wacht het concern op het culturele vlak veranderingen.

In de zes maanden tot eind december daalde de onderliggende winst na belastingen met 43% tot USD 5,7 miljard. Dat was conform de verwachtingen.

De onderliggende EBIT (operationele inkomsten voor aftrek van rente en belasting) van USD 9,78 miljard was iets boven verwachting.

Het operationele resultaat werd echter beïnvloed door eenmalige items ter waarde van USD 2,77 miljard, onder andere een afboeking van USD 1,2 miljard op Nickel West.

De petroleum- en ijzerertsdivisie presteerden beide boven verwachting, terwijl basismetalen zwakke resultaten overlegde. Aluminium, kolen en diamanten schreven rode cijfers, terwijl nikkel een kleine bijdrage leverde aan het operationele resultaat.

BHP Billiton voorziet een robuuste vraag en denkt dit jaar USD 22 miljard te investeren. De productie van koper groeit de komende twee jaar met 10%. Ook de groeiprognoses voor petroleum en ijzererts blijven gehandhaafd.

De wisseling van de wacht is geen verrassing en zal de koers van het aandeel op korte termijn niet beïnvloeden. Hoewel initiatieven van de nieuwe topman het aandeel wat opwaarts potentieel kunnen geven, handhaven de analisten van ABN Amro opinie houden op basis van de waardering. Het dividendrendement van 3% per aandeel dit jaar en 3,3% komend jaar is aantrekkelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content