Andre Bergen:”Niets is onmogelijk”
De banksector zit al meer dan een jaar in een diepe financiële crisis, maar KBC kon zich als Belgisch buitenbeentje nog sterk verweren. Cash interviewde KBC-topman André Bergen exclusief over de wereldwijde crisis en het KBC van de komende jaren.
Cash: De financiële sector beleeft een van de ergste crisissen sinds de Grote Depressie. Denkt u dat we bijna aan het einde van de crisis zijn aanbeland of vreest u een verdere uitdieping?
André Bergen: Ik zie een aantal positieve elementen ten opzichte van enkele weken geleden, maar de onzekerheid blijft groot. Het is natuurlijk ook zo dat er nog altijd tekenen zijn dat de economie er nog op achteruitgaat. We zien met andere woorden een gemengd beeld met toch een aantal positieve factoren, waaronder de evolutie van de Baltic Dry Index. De vrachtprijzen van scheepstransport, die heel sterk waren teruggevallen, zijn opnieuw wat hersteld. Dat geeft de indruk dat er toch opnieuw wat wereldhandel is. Er zijn ook heel wat bedrijfsleiders die weinig hinder ondervinden van de crisis, al zijn er aan de andere kant ook ondernemingen waarvan de verkoop met 40 % of meer is teruggevallen. Dat geeft volgens mij aan dat we er toch nog niet helemaal uit zijn. We hebben misschien het ergste al gezien, maar om al over een fundamenteel herstel te spreken, is het nog wat te vroeg.
Cash: Geruchten over de positie van KBC in de groeilanden zetten de koers van het aandeel fors onder druk. Is er daadwerkelijk een veel hoger risico in die landen dan in andere markten?
Bergen: Het risico zal er inderdaad wel hoger zijn, maar de opeenvolgende koersafstraffingen van 20 % in januari waren gebaseerd op geruchten. We hadden onder meer zogezegd een groot verlies in Ierland, een groot wisselkoersverlies in Rusland, een groot verlies in Centraal-Europa en KBC Ancora moest KBC-aandelen verkopen door liquiditeitsproblemen. Die geruchten hebben we echter meteen ontkracht: onze kredietafschrijvingen in Ierland bedragen maar circa 30 basispunten, het netto-actief van onze acquisities in Rusland is gefinancierd in lokale munt, de kredietafschrijvingen in Centraal-Europa waren niet van die omvang en KBC Ancora was niet aan het verkopen. We zitten momenteel met een probleem van perceptie, waarbij iedereen zijn eigen conclusies trekt. Dat merken we ook wat betreft de verwachtingen voor kredietafschrijvingen voor dit jaar. We gaan ervan uit dat dat dit jaar in Centraal en Oost-Europa om en bij de 135 basispunten zal bedragen, terwijl de analistenconsensus uitgaat van 200. Dat is niet uitgesloten, maar als daadwerkelijk de meest pessimistische scenario’s worden bereikt, zitten we opnieuw in een economie die gebaseerd is op de jacht en de visvangst.
Cash: Hoe verklaart u dat er zoveel geruchten zijn?
Bergen: Ik vind het toch altijd raar dat de geruchten er zijn als de koers zo sterk daalt. Na die periode (vier dagen opeenvolgende koersafstraffingen in januari) heeft het nadien toch drie dagen geduurd om alle posities in KBC-aandelen gecleared te krijgen, wat er op wijst dat er blijkbaar veel shortselling is gebeurd. Dan kan ik me alleen maar afvragen of de geruchten oorzaak of gevolg waren van die koersdalingen. Het is niet mogelijk om dat te bewijzen, maar ik las deze week dat een hefboomfonds in Londen een declaratie heeft uitgestuurd waarbij het bevestigde dat het KBC geshort had. Het is op die manier bijna een spel zonder risico, in een markt die reageert op oneliners.
Lees het volledige interview in Cash nu donderdag
Cédric Boitte, Ken Van Weyenberg
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier