Analisten zijn rijkelijk laat met verlaging van prognoses

De afgelopen weken zijn verschillende bedrijven met winstwaarschuwingen gekomen, wat niet veel goeds belooft voor het komende resultatenseizoen.

Onder andere Cummins, een bedrijf dat nogal afhankelijk is van de Chinese markt, waarschuwde dat het de resultaten niet volledig zal kunnen inlossen.

Daarnaast zijn in de technologiesector ook Applied Materials en Advanced Micro Devices al met een winstwaarschuwing gekomen. Beide bedrijven zijn actief in de sector van de halfgeleiders en dat zij waarschuwen voor lagere winsten kan betekenen dat de consumentenvraag aan het afnemen is.

Weer vraagtekens gesteld over vakbekwaamheid analisten

Inmiddels zijn ook de analisten begonnen met het verlagen van hun winstprognoses, maar dat lijkt rijkelijk laat te zijn. Blijkt dat de analisten eens te meer achter de feiten aanhollen en de prognoses pas verlagen wanneer de bedrijven zelf de eerste waarschuwingssignalen hebben gelost.

Gevolg is dat de vakbekwaamheid van de analisten opnieuw in vraag wordt gesteld. Vele beleggers zijn niet vergeten hoe ze in 2008 bijvoorbeeld bankaandelen zijn blijven adviseren, dit terwijl de koersen enkele weken later compleet in elkaar zouden storten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content