Analisten hopen op ommekeer bij Delta Lloyd

© belga

De Europese beurzen verloren licht terrein, in anticipatie op de publicatie van de verslagen van de jongste vergadering van de Amerikaanse centrale bank later deze avond. Daarin zullen beleggers speuren naar hints over de mogelijke renteverhoging in december.

De EuroStoxx50 verloor een half procent. De Bel-20 liet 0,3 procent liggen. Colruyt (-1,5%) was de grote verliezer van de dag, maar dinsdag vestigde de retailer nog een koersrecord.

De bank-verzekeraar Delta Lloyd (+11,4%) was met ruime voorsprong de sterkste stijger in de Bel-20. Dat was wellicht te danken aan een rapport, waarin de analisten van SNS Securities zeiden dat Delta Lloyd na de komst van de nieuwe CFO het vertrouwen van beleggers zal kunnen terugwinnen.

Delta Lloyd maakte maandag bekend dat Clifford Abrahams, de financieel directeur van Aviva Investors, een vermogensbeheerder met meer dan 350 miljard euro onder beheer, vanaf januari de rol van CFO bij Delta Lloyd opneemt. Het aandeel steeg dinsdag al licht (+2,4%). Verschillende analisten reageerden positief op het nieuws, omdat Abrahams een indrukwekkend trackrecord heeft en omdat hij in een vorige functie betrokken was bij de beursgang van Delta Lloyd in 2009. Aviva verkocht toen 42 procent van zijn aandelen en behield in eerste instantie een meerderheidsbelang. Ondertussen bezit Aviva geen aandelen Delta Lloyd meer.

SNS zette Delta Lloyd op de kooplijst met een koersdoel van 9 euro. Daarbij houden de analisten rekening met een kapitaalverhoging van 800 miljoen euro. Ze wijzen er ook op dat de bank-verzekeraar nog andere opties heeft om de solvabiliteitsratio’s te versterken, zoals de verkoop van het belang van 30 procent in de private bank Van Lanschot (-0,7%). “De kapitaalverhoging zit al lang in de koers, terwijl het bedrijf het operationeel goed doet. Door de massieve onderwaardering is er veel opwaarts potentieel.” De SNS-analisten wijzen er wel op dat een dividend van 1,03 euro bruto, zoals vorig boekjaar, niet haalbaar is. De analisten mikken op een dividend van 50 cent, “wat op het koersdoel nog steeds een aantrekkelijk – en een meer realistisch – dividendrendement van 5,5 procent oplevert”.

Voor het eerst sinds juni kan de kleine belegger weer intekenen op een Belgische bedrijfsobligatie. De producent van kunststofsystemen voor deuren en ramen Deceuninck (-1%) wil minimum 40 miljoen en maximum 100 miljoen euro ophalen met de verkoop van obligaties. Er hangt een coupon van 3,75 procent bruto aan vast, wat gezien de intekenprijs van 101,875 procent en de roerende voorheffing van 27 procent vanaf januari, neerkomt op een netto-rendement van 2,44 procent. De looptijd is zeven jaar. Met de opbrengst zal Deceuninck “verdere organische groei en groei door middel van overnames financieren”. In een interview dat morgen in Trends verschijnt, zegt CEO Tom Debusschere dat Deceuninck “heel veel ruimte” heeft inzake eigen vermogen en netto-schuld om serieuze investeringen te doen. “Maar toch met de nodige voorzichtigheid die logisch is in deze soort industrie.”

Ter vergelijking: de vorige staatsbon in september bracht 0,9 procent bruto op voor een looptijd van tien jaar. En sindsdien zakte de Belgische tienjarige rente nog verder. Nog ter vergelijking: het aandeel van Deceuninck biedt een brutodividendrendement van minder dan 1 procent.

De inschrijvingsperiode voor de obligaties start vrijdag 20 november en loopt in theorie tot 1 december, maar we hebben de voorbije jaren gezien dat de inschrijvingen van retailobligaties vaak na de eerste dag werden afgesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content