Amerikanen lenen minder, sterke afname kredieten bedreigt economisch herstel

De Amerikanen lenen steeds minder, zo blijkt uit de cijfers voor de maand november die door de Federal Reserve werden bekendgemaakt. De deleveraging – het afbouw van de schulden – is enerzijds een goede zaak, maar elke medaille heeft een keerzijde.

De sterke afname van het consumentenkrediet bedreigt namelijk het economisch herstel. Het was al de 10de maand op rij dat de Amerikaanse consumenten minder krediet opnamen. De daling was bovendien de grootste in bijna 70 jaar.

Dat betekent dat de consumenten minder geld ontlenen om te spenderen en daardoor wordt het moeilijker om het economisch herstel een blijvend karakter te geven.

In november daalde het bedrag aan ontleend geld met 17,50 miljard dollar, wat een veel scherpere daling was dan de daling met 5 miljard dollar die de economen hadden verwacht.

De daling van het consumentenkrediet heeft verschillende oorzaken. Op de eerste plaats zijn de Amerikanen bezorgd over hun job. Bovendien sparen de beleggers meer omdat ze als gevolg van de crisis veel geld zijn kwijtgeraakt.

Bovendien zijn de banken minder geneigd om de consumenten krediet toe te staan. Die banken hebben zwaar te lijden gehad onder de crisis en hebben hun voorwaarden verstrengd.

Consumentenbestedingen zijn nog steeds goed voor 70% van de totale waarde van de Amerikaanse economie. De vrees bestaat dat het economisch herstel gaat stilvallen wanneer de consumenten meer gaan sparen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content