Amerikaanse werkloosheidsgraad zou lager zijn zonder verlenging uitkeringen

Robert Barro, econoom bij Harvard University, is van mening dat de Amerikaanse werkloosheidsgraad lager zou liggen zonder een verlenging van de uitkeringen, een maatregel die door president Obama werd doorgevoerd.

De werkloosheidsgraad ligt momenteel op 9,50%, maar zou slechts 6,80% bedragen wanneer de afgelopen uitkeringen niet zouden zijn verlengd. Uitgangspunt van Barro is dat wie een uitkering kijkt, minder actief naar werk zoekt.

Hoe komt hij aan die 6,80%? Barro maakt de vergelijking met de vroege jaren 80, toen de werkloosheid eveneens hoog lag. De crisis was toen nog groter, want de volledige werkloosheid bedroeg toen 22% tegenover 16,50% nu.

In 1982 bereikte de officiële werkloosheid een piek op 10,80% in november-december, met een gemiddelde duur van 17,6 weken. 20,40% van totaal aantal werklozen waren langdurig werklozen.

In de huidige recessie werd de piek in oktober 2009 bereikt op 10,10%, met een gemiddelde duurtijd van 27,20 weken en 36% werklozen die langdurig werkloos waren.

De reden voor die wanverhouding ligt volgens Barro voor de hand: de verlenging van de werkloosheidsuitkeringen heeft veel Amerikanen afgeremd op een job te zoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content