Amerikaanse werkloosheidscijfers wegen zwaar op Aziatische beurzen
De Aziatische beurzen noteren vanmorgen opnieuw in het rood, met stevige verliezen voor de belangrijkste indices. De tegenvallende Amerikaanse werkloosheidscijfers van afgelopen vrijdag wegen op het sentiment, ze beloven ook niet veel goeds voor de wereldeconomie.
In Tokio verliest de Nikkei opnieuw meer dan 2%, waardoor de index terugvalt in de richting van het niveau van 8000 punten.
De koers van Sony dreigt terug te vallen onder het niveau van 1000 punten, iets wat sinds 1980 niet meer is gebeurd. Dat bewuste jaar werd de Walkman gelanceerd.
De beleggers vrezen dat een oplossing voor de Europese problemen nog even gaat uitblijven.
Europese leiders moeten zich Europees gedragen
We bevinden ons in de eerste week van de laatste maand van het tweede kwartaal. Dat betekent dat de oogst aan bedrijfsresultaten eerder beperkt gaat blijven. Vanaf de tweede week van volgende maand komt de nieuwe stroom kwartaalcijfers op gang.
Nadruk op referendum in Ierland
Het Ierse referendum vrijdag over de goedkeuring van het fiscale verdrag bleek uiteindelijk een maat voor niets. De “ja”-stemmers haalden de overhand, maar het bleef volgens Theodoor Gilissen Bankiers tot aan het einde toe spannend. Bovendien stemden de Ieren duidelijk met het hoofd en niet met het hart.
Voor de lopende steun van Eur 85 mrd had een eventuele afwijzing geen gevolgen, maar voor toekomstige steun wel. Doordat de Ierse banken nog niet uit de problemen zijn en de rente weer oploopt valt het niet uit te sluiten dat Ierland vanaf 2013 toch niet zelfstandig geld van de markt kan halen tegen een acceptabele rente.
Een tegenstem zou de stabiliteit binnen de eurozone verder hebben aangetast. Deze ligt toch al onder druk door de financieringsproblematiek van de Spaanse banken en provincies en de trend bij de verkiezingen in meerdere Europese landen.
Jim O’Neill (Goldman Sachs) is van mening dat Europese leiders zich Europees moeten gedragen
De zogeheten eurocrisis is geen crisis van hoge overheidsschulden of slechte betalingsbalans. De schuldpositie van de gehele eurozone is beter dan van Groot Brittannië, de VS of Japan.
Het is een crisis die draait om leiderschap, om structuur van de eurozone en om beheer van de euro, schrijft Jim O’Neill in zijn laatste column. Als Europese politici willen dat de euro overleeft dan moeten ze zich waarlijk Europees gaan gedragen.
O’Neill bespreekt verder de belangrijkste factoren die momenteel de wereldeconomie beïnvloeden waarbij hij, als gebruikelijk, positief blijft over China, met name de ontwikkeling van de binnenlandse consumptie.
China wil economie stimuleren
De Chinese regering heeft een aantal maatregelen aangekondigd om de economie te stimuleren. Diverse maatregelen zijn gericht op bevordering van de consumptieve bestedingen maar het effect hiervan is gering.
De stimulering moet volgens ABN Amro dus vooral komen van investeringen. Hiermee lijkt de grote herschikking van de economie op de lange baan te zijn geschoven.
Situatie in Europa blijft onrustig
De situatie in Europa blijft onrustig. De Spaanse minister van Financiën de Guindos heeft gezegd dat Spanje zich in een hele moeilijke positie bevindt en dat de toekomst van de Euro op het spel staat door de situatie in Spanje en Italië. Rentes in beide landen blijven oplopen.
De Spaanse 10-jaars rente is nu 6,5% en die van Italië 5,8%. Beleggers vluchten volgens Theodoor Gilissen Bankiers naar veilige beleggingen, waardoor de rentes van Duitsland, Nederland en Frankrijk zijn gedaald.
De Duitse 10-jaarsrente is inmiddels gedaald tot 1,17% en de 2-jaarsrente was vrijdag negatief. Ook de 10-jaars rente in de VS blijft dalen en staat nu op 1,46%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier