Amerikaanse vastgoedmarkt moet snel gaan herstellen

De signalen uit de Amerikaanse vastgoedmarkt blijven tegenstrijdig. Soms zijn er indicatoren die wijzen in de richting van herstel, maar dat wordt dan weer snel door andere indicatoren tegengesproken.

Toch is een snel herstel van de vastgoedprijzen aangewezen. Zonder een stijging van de vastgoedprijzen zullen de probleemkredieten op de balansen van de banken probleemkredieten blijven.

Hoewel ingenieuze boekhoudpraktijken en de stijging van de aandelenkoersen tot dusver veel van de schade van de vastgoedmarkt hebben gemaskeerd, kunnen de problemen rond het vastgoed vroeg of laat weer gaat opduiken.

Dat zou ook gevolgen hebben voor de beurskoersen, want Wall Street is in anticipatie op een herstel van de vastgoedprijzen al flink gestegen. De huidige prospectieve koers-winstverhouding op Wall Street bedraagt ongeveer 16.

Dat is ongeveer in lijn met het historisch gemiddelde, maar hierbij mag niet over het hoofd worden gezien dat het prognoses betreft. Ook de prognoses voor 2009 zijn uiteindelijk zwaar tegengevallen en dat zou dit jaar opnieuw kunnen gebeuren.

Op basis van de huidige situatie, meer de bepaalde de top down numbers van Standard and Poor’s, bedraagt de koers-winstverhouding bijna 90, wat duidelijk in de richting van overwaardering wijst.

Die overwaardering kan alleen maar verdwijnen wanneer de wortel van alle kwaad wordt weggenomen. De situatie op de vastgoedmarkt moet met andere woorden gaan verbeteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content