Amerikaanse schalierevolutie kan Europese Unie ruïneren

Het grote verhaal van 2012 was ongetwijfeld de revolutie die heeft plaatsgevonden wat de energievoorziening in de Verenigde Staten betreft.

De exploitatie van olie en aardgas uit schalielagen heeft een hoge vlucht genomen en op termijn kunnen de VS zelfbedruipend worden wat de energievoorziening betreft.

Volgens Alan Riley, professor energy law aan The City Law School aan de City University in Londen, vreest dat de Amerikaanse schalierevolutie de Europese Unie kan ruïneren.

Europa dreigt namelijk de dupe te worden van de grote voorraden aan olie en aardgas die de VS hebben weten aan te boren.

Het verhaal is eigenlijk heel eenvoudig: als de Verenigde Staten zelfbedruipend worden wat hun energievoorziening betreft, zullen ze niet langer gedwongen zijn om de olietoevoer langs het Suezkanaal en de Perzische Golf verzekerd te zien. Dat betekent dat het Washington nog maar weinig zal kunnen schelen wat zich daar afspeelt.

Europa zal dus niet langer op de VS kunnen rekenen om dat gebied te beveiligen en blijft afhankelijk van Rusland en Saoedi-Arabië voor zijn energietoevoer.

Of met andere woorden: Europa zal zelf meer moeten investeren in de beveiliging van de energietoevoer.

Daar komen nog eens extra investeringen in infrastructuur bovenop. Het einde van het verhaal zal volgens Riley zijn dat Europa zo veel geld moet stoppen in energieveiligheid dat we er uiteindelijk failliet aan gaan. Niemand weet namelijk waar het geld vandaan moet gehaald worden om de toevoer van olie en aardgas te verzekeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content