Amerikaanse resultatenstroom komt vanaf volgende week op volle snelheid

Op het vlak van bedrijfsresultaten is het vandaag een overgangsdag, maar vanaf volgende week komt de stroom kwartaalcijfers langzaam maar zeker op topsnelheid. Morgen is alleszins al een belangrijke dag, met de cijfers van de grootbanken JP Morgan Chase en Wells Fargo.

Maandag krijgen we vervolgens de cijfers van Citigroup, evenals die van McGraw-Hill en First Bancorp. Met onder andere Goldman Sachs, Intel, Johnson & Johnson volgen vanaf dinsdag de grote namen. Ook in Europa komt vanaf volgende week de cijferstroom op gang.

QE3 kan koperprijs fors doen stijgen

Stimulering van de economie door het ruime monetaire beleid in de VS en de eurozone heeft een positief effect op de prijzen van metalen, met name koper.

Eerder periodes van monetaire verruiming lieten een vergelijkbare ontwikkeling zien. Tijdens QE2 (2010/2011) steeg de koperprijs met ongeveer 40% en tijdens Operation Twist begin 2012 rond de 20%.

Monetaire verruiming leidt voor metalen tot:

• goedkoop geld en dus groei van de vraag, zoals investeringen in vastgoed en infrastructuur of particuliere consumptie.
• benedenwaartse druk op de dollar en dus hogere marginale kosten aangezien koper veelal wordt geproduceerd buiten de VS,
• lagere financieringskosten voor voorraden, en
• minder neiging voorraden te verlagen.

QE3 is de meest agressieve monetaire versoepeling tot dusver en samen met het Europese OMT (Outright Monetary Transactions) heeft het er al toe geleid dat prijzen van de meeste metalen afgelopen maand de verwachte driemaandsprijs al hebben bereikt.

Goldman Sachs blijft bullish voor koper en verwacht over twaalf maanden een prijs van 9.000 dollar/ton.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content