Amerikaanse overheid kan banken dwingen om weer kredieten toe te staan

Het Amerikaans ministerie van Financiën is momenteel eigenaar van preferente aandelen en warrants in Amerikaanse banken voor een totaal bedrag van meer dan 170 miljard dollar.

Dat heeft er echter nog niet toe geleid dat de kredietmarkten zijn ontspannen. Met andere woorden: de Amerikaanse belastingbetalers financieren een sector die niet bereid is om aan diezelfde belastingbetaler leningen toe te staan.

De meeste consumenten hebben nog altijd moeite om een lening te pakken te krijgen en dit ondanks het feit dat dankzij het ingrijpen van de overheid de interbancaire rente is gedaald.

De gemiddelde rente op een kredietkaart bedroeg half december 14,33%, volgens cijfers verstrekt door IndexCreditCards.com. In oktober 2007 stond die rente op 14,41% en sindsdien heeft de Amerikaanse centrale bank haar basisrente tot nul laten zakken.

Alan S. Blinder, professor economie aan Princeton University in New Jersey en voormalig Federal Reserve vice chairman, is van mening dat de overheid als aandeelhouder de banken onder druk moet zetten om meer kredieten toe te staan. Alleen zo kan de kredietmarkt weer vlot worden getrokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content