Amerikaanse kleinhandelsverkopen moeten herstel bevestigen

Deze week zijn de kleinhandelsverkopen in de Verenigde Staten de belangrijkste macro-economische indicator die op de agenda staat. Waarschijnlijk zijn de retail sales in november opnieuw gestegen.

Het zou de derde keer op vier maanden tijd zijn dat er een stijging wordt opgetekend. Met deze stijging wordt aangegeven dat de Amerikaanse economie tijdens de overgang van 2009 naar 2010 is blijven groeien.

De gemiddelde verwachting ligt op een stijging met 0,70%, tegenover een toename met 1,40% in oktober. Het Commerce Department gaat de cijfers over de retail sales op 11 december bekendmaken.

Daarnaast staan er deze week nog cijfers over het deficiet op de handelsbalans en het consumentenvertrouwen op de agenda. Ook deze gaan waarschijnlijk bevestigen dat de VS-economie aan heropleving toe is.

Treasury Secretary (zeg maar minister van Financiën) Timothy Geithner verklaarde afgelopen weekend dat de Amerikaanse arbeidsmarkt aan het herstellen is, weldra zal er sprake zijn van aangroei in plaats van verlies van jobs.

Afgelopen vrijdag werd bekendgemaakt dat er in november in de Verenigde Staten maar 11.000 jobs verloren gingen, waar er op 130.000 was gerekend. De werkloosheidsgraad daalde anderzijds van 10,20% naar 10%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content