Amerikaanse fabrieken draaien voor derde maand op rij trager
Wall Street is vandaag lager geopend, met relatief beperkte verliezen voor de belangrijkste indices. De verhandelde volumes zijn relatief dun, veel beleggers hebben de verlofdag van gisteren nog niet helemaal verwerkt. De drie belangrijkste indices geven alle drie ruim een half procent prijs.
De index van de aankoopmanagers in de verwerkende industrie is vorige maand voor de derde maand op rij gedaald. Meest verontrustend was misschien wel dat de daling de scherpste was voor de afgelopen drie jaar. De ISM-index kwam in augustus op 49,60, tegenover 49,80 de maand voordien.
Aardgasprijs weer licht hoger
De aardgasprijs steeg volgens Royal Bank of Scotland vorige week met 0,8 procent ondanks het koudere weer en een sterker dan verwachte voorraadtoename.
De Amerikaanse gasvoorraden stegen vorige week met 47 miljard cubic feet (cf) of 1,4 procent, zo bleek uit de cijfers van de EIA (Energy Information Administration).
Vooraf werd op een toename met 38 miljard cf gerekend. De aardgasvoorraden bevonden zich op 17 augustus 14,7 procent boven het niveau van een jaar eerder. In vergelijking met het gemiddelde van de voorbije vijf jaar is het overschot verder afgenomen naar 357 miljard cf of 12,1 procent tegenover 12,7 procent een week eerder.
Edelmetalen weer goed op dreef
De edelmetalen waren vorige week volgens Royal Bank of Scotland erg goed op dreef en konden profiteren van de lagere dollarkoers. De euro steeg met 1,5 procent tegenover de dollar.
De goudprijs steeg met 3,3 procent op weekbasis naar het hoogste niveau in 4 maanden. Een troy ounce zilver werd zelfs 9,7 procent duurder.
De goudmijnaandelen waren eveneens weer in trek. De NYSE Arca Gold Bugs index (HUI) steeg op weekbasis met 4,8 procent.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakte bekend dat de centrale bank van Turkije in juli de goudvoorraad met 1,4 miljoen troy ounce of 18 procent uitbreidde tot 9,3 miljoen troy.
De Turkse goudvoorraad heeft daarmee een waarde van bijna 15,5 miljard dollar. Ook Rusland kocht opnieuw 600.000 troy ounce bij wat het totaal op 30,1 miljoen troy ounce bracht. De centrale banken van Wit-Rusland, Sri Lanka, Moldavië, Oekraïne, Kazachstan en Kyrgyzstan kochten eveneens kleinere hoeveelheden goud. Guatemala en Mexico stonden aan de verkoopzijde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier