Amerikaanse economie toont haar veerkracht
Na de korte dip eind 2012 (door de orkaan Sandy) heeft de Amerikaanse economie volgens Carmignac in 2013 opnieuw haar veerkracht getoond door de toename van de belastingdruk binnen de perken te houden: de jaarlijkse BBP-groei versnelde gestaag van 1,3% aan het begin van het jaar tot 2,6% in het vierde kwartaal.
Ondanks het rookgordijn dat werd opgetrokken door de uitzonderlijk strenge winter aan de oostkust zal de groei over heel 2014 alleen al dankzij de vermindering van de belastingdruk één procentpunt hoger uitvallen.
De verwachtingen voor de bedrijfswinsten worden door analisten steeds verder naar boven bijgesteld en wijzen vooralsnog op een groei van ongeveer 9% dit jaar.
Het vertrouwen van de huishoudens, die hun schuldenlast verder afbouwen, is op het hoogste punt beland na de crisis, en bankleningen zitten in de afgelopen drie maanden weer in de lift (8-9% op jaarbasis).
In maart zijn daarnaast de autoverkopen met bijna 6% toegenomen en is de PMI-index voor de industrie licht gestegen, waarbij met name nieuwe bestellingen 0,6% hoger uitvielen.
Deze cijfers zijn op zich niet spectaculair, maar getuigen wel van een robuust groeiscenario.
In deze context zal de normalisering van het Amerikaanse monetaire beleid worden voortgezet, hetgeen de rente op schatkistpapier waarschijnlijk van tijd tot onder spanning zal zetten.
De normalisering zal daarnaast hernieuwde steun voor de dollar rechtvaardigen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier