Amerikaanse economie legt opmerkelijke veerkracht aan de dag

Alhoewel de onderliggende Amerikaanse werkgelegenheidsdata volatiel zijn en ook nog kunnen worden herzien, past deze daling volgens KBC in de verbeterende trend sinds 2009.

Die komt ook tot uiting in bijvoorbeeld de trendmatige daling van de initiële werkloosheidsaanvragen en de verlenging van de duur van de gemiddelde werkweek, die ondertussen weer het pre-recessiepeil heeft bereikt.

Ondanks het feit dat de trendmatige daling van de werkloosheidsgraad nog altijd tergend traag verloopt, heeft ze inmiddels een ondersteunend effect op het consumentenvertrouwen. Dat is al sinds een aantal maanden aan het verbeteren, maar bevindt zich nog altijd op een laag peil.

Consumptiebestedingen in VS bleven robuust

Die stabilisatie van het consumentenvertrouwen zorgde er volgens KBC ook voor dat de consumptiebestedingen van de Amerikaanse gezinnen opvallend robuust bleven, ondanks de “begrotingsklif”.

Vermits de private consumptie ongeveer 70% van het Amerikaanse bbp vertegenwoordigt, verklaart dit meteen ook de opmerkelijke veerkracht van de Amerikaanse groeidynamiek in vergelijking met de groei in de rest van de wereldeconomie.

Analisten schatten de resterende cyclische werkloosheidsgraad, die gewoon door een sterkere economische groei kan worden afgebouwd, op ongeveer 2%.

Voor de overige 5,8% blijft het vooral wachten op een verdere afbouw van de overcapaciteit in de bouwsector. Dit proces verloopt volgens KBC nog altijd aan een ondermaats tempo, maar maakt niettemin langzaam maar zeker vorderingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content