Amerikaanse economie kan zichzelf ditmaal niet redden
In de Verenigde Staten woedt nog steeds een debat tussen de voor- en tegenstanders van deficit spending. De voorstanders zijn van mening dat de VS zich een weg uit de crisis moeten banen.
Dat betekent dat de regering geld in de economie blijft pompen tot die een nieuw evenwicht heeft bereikt en uiteindelijk op eigen kracht weer gaat herstellen. Gevolg is echter wel een oplopend begrotingstekort.
De tegenstanders van deficit spending menen dat het pompen van geld in een bodemloos vat het uur van de afrekening alleen maar uitstelt. Vroeg of laat zal de economie toch weer gaan verzwakken.
Richard Duncan, chief economist bij Blackhorse Asset Management en auteur van “The Corruption of Capitalism”, is van mening dat geen van beide manieren van aanpak nog werkt.
In beide gevallen zal de Amerikaanse economie in een depressie verzeilen. Dit is namelijk geen gewone, maar een structurele crisis die een heel andere aanpak vereist. De VS-economie is op zich niet langer leefbaar en zal zich ook niet op eigen houtje herstellen.
Duncan is toch niet echt pessimistisch. De Verenigde Staten moeten veerkrachtig genoeg worden geacht om ook ditmaal een uitweg uit de crisis te vinden. Alleen moet die uitweg anders zijn dan anders.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier