Amerikaanse economie blijft worstelen om groei op redelijk niveau te tillen

In de komende dagen zal de Amerikaanse economie in het centrum van de belangstelling staan, met de publicatie van de BBP-cijfers over het eerste kwartaal. Ondanks alle turbulentie zijn de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas weinig gewijzigd sinds het begin van dit jaar.

Er van uitgaande dat de BBP-groei niet te veel afwijkt van de verwachtingen, zal de groei op jaarbasis bijna identiek zijn als tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat betekent dat de Amerikaanse economie blijft worstelen om de groei op een redelijk niveau te tillen.

Van een niveau boven de gemiddelde trend is dus geen sprake. De consumenten zien hun inkomens maar aan een gematigd tempo stijgen, een evolutie die niet van die aard is om de consumptie te promoten. De consument is nog steeds goed voor zowat 70% van de Amerikaanse economie.

Groei kan gevolg zijn van warme winter

De vermoedens nemen toe dat de groei tenminste gedeeltelijk op rekening van de ongewoon warme winter kan worden gebracht. Dat betekent dat we in de komende maanden volgens Gijsels een omgekeerd effect kunnen krijgen, wat de groei weer wat kan afremmen.

De overhang op de huizenmarkt blijft echter enorm, met de komende verwachting stijging van de foreclosures als een mogelijk zwaard van Damocles boven de huizenprijzen. De arbeidsmarkt is aan de beterhand, maar ook daarover kunnen we volgens Gijsels beter nog even voorzichtig blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content