Amerikaanse dividendgroeiers
Wereldwijd blijven dividenduitkeringen op jaarbasis nieuwe records breken. Ook dit jaar mag weer rekening worden gehouden met een per saldo groeiend dividend, in ieder geval voor de Amerikaanse markt, voorspelde de indexsamensteller S&P Global Indices op 3 januari in een rapport over de Amerikaanse dividendbetalingen. Toch lijken bedrijven, zeker in de Verenigde Staten en Europa, vooral de jongste maanden minder scheutig te zijn met verhogingen na de sterke dividendjaren 2022 en iets mindere mate 2023. S&P Dow Jones Indices becijferde dat vorig jaar in de VS 61 miljard dollar meer aan dividenden is uitgekeerd dan in 2022. De toename is lager dan het voorgaande jaar, toen de dividendbetalingen nog met 82,5 miljard dollar stegen.
Invloed verkiezingen
Interessant is voorts dat in 2023 fors meer dividendverlagingen zijn aangekondigd (386). De totale dividendverlaging van 28,6 miljard dollar was ruim twee keer zo groot als in 2022. In het vierde kwartaal van 2023 nam het aantal dividendverhogingen ook fors af, wat duidt op voorzichtigheid bij de Amerikaanse bedrijven, die mogelijk voorsorteren op onzekere economische omstandigheden en een rente die voor langere tijd hoog blijft. Met mogelijk politieke verschuivingen erbovenop passen daar geen uitbundige dividendverhogingen bij het komende jaar, is de gedachte. S&P Global rekent desalniettemin op een dividendgroei van 4,5 tot 5 procent voor de S&P 500-index in 2024, tegenover 5,1 procent in 2023.
Die afzwakkende dividendgroei komt misschien nog wel het best naar voren, als we goed kijken naar de Dividend Aristocrats, bedrijven die al minstens 25 jaar jaarlijks hun dividend verhogen. Zij kenden in 2023 op het gebied van groei een van hun slechtste jaren ooit. Ruim twintig aandelen verhoogden het dividend tussen 0 en maximaal 2,5 procent. Het aantal aandelen dat met dubbele cijfers verhoogde, lag eveneens fors lager dan in de voorgaande jaren.
En ook de eerste verhogingen in 2024 bevatten al veel negatieve verrassingen. Zowel Air Products (APD) als de Aristocrats Index-samensteller S&P Global (SPGI) zelf stelde zwaar teleur met verhogingen van slechts 1,1 procent. In de jaren daarvoor maakten zij altijd veel grotere verhogingen bekend.
Sterke dividendgroeiers
Het is dus alle hens aan dek. Daarom focussen we hier op aandelen die een sterke dividendhistorie hebben en hun dividend elk jaar met grote sprongen blijven verhogen, ook in 2024. Net als vorig jaar gaat het ook nu hoofdzakelijk om aandelen die het enorm goed gedaan hebben op de beurs, met bijbehorende pittige waarderingen en relatief lage dividendrendementen.
Dat laatste zegt overigens helemaal niets; veel belangrijker is de jaarlijkse dividendgroei. Een aandeel dat het dividend jaarlijks met dubbele cijfers verhoogt, mag best een dividendrendement van minder dan 1 procent hebben. In de praktijk zul je daar op de lange termijn vaak een veel groter totaalrendement mee realiseren dan met een aandeel met een hoog dividendrendement, dat niet of nauwelijks verhoogd wordt. Het schoolvoorbeeld daarvan is Cintas, een aandeel dat altijd veel te duur lijkt en een klein dividendrendement heeft, maar dat ook elk jaar stijgt op de beurs en het dividend elk jaar fors opschroeft.
De drie knallers van 2023
Vorig jaar selecteerden we drie aandelen met een sterke dividendhistorie (minimaal tien jaar op rij van verhogingen in combinatie met een sterke dividendgroei over de afgelopen jaren): de diergeneeskundereus Zoetis, de bedrijfsuniformenmaker Cintas en het minder grote en minder bekende Nexstar Media Group, dat bijna 70 procent van de Amerikaanse huishoudens bereikt met 200 lokale televisiezenders en bijbehorende apps en websites. Dat drietal is een jaar later goed voor een fraai gemiddeld totaalrendement van ruim 16 procent.
De hoofdrol speelde Cintas (+40%), dat de beurskoers in krap een jaar met bijna 200 dollar zag oplopen naar een nieuw piek van 600 dollar. Ook Zoetis (+17%) deed het prima. Alleen Nexstar Media, dat getipt werd rond de hoogste koers ooit, zakte iets terug (-8%). Op het gebied van hun dividend deden ze alle drie precies wat verwacht was. Cintas verhoogde het met 17 procent, Zoetis met 15 procent en Nexstar met zelfs 25 procent.
Tip 1: Badger Meter
Badger Meter valt de jongste jaren in positieve zin op met een versnellende dividendgroei. Dat, in combinatie met 32 jaar met verhogingen op een rij, maakt het aandeel uniek. Badger Meter levert sensoren, meters en software voor het registreren en beheren van (de kwaliteit van) water, gas en andere vloeistoffen voor onder meer nutsbedrijven en industriële klanten.
In 2023 steeg de omzet van het bedrijf met 24,4 procent, naar 703 miljoen dollar, in een markt met uitstekende groeivooruitzichten voor de komende jaren. Badger Meter wist zijn omzet de voorbije vijf jaar gemiddeld met zo’n 13 procent te laten groeien, met als speerpunt de snelgroeiende softwaretoepassingen, die inmiddels het grootste deel van de smart-watermarkt vormen. De koers-winstverhouding van 41 voor 2024 oogt hoog, maar Badger Meter groeit snel en heeft bovendien een schuldenvrije balans. In 2023 ging het dividend met 20 procent omhoog, de grootste verhoging in de jongste vijftien jaar. Het kan de komende jaren nog fors verhogen.
Tip 2: Broadridge Financial
Het fintechbedrijf Broadridge Financial, de voormalige IT-servicestak van de salariswerker en Dividend Aristocrat ADP, verzorgt de aandeelhouderscommunicatie voor beursgenoteerde bedrijven en beleggingsfondsen, en biedt (steeds meer op AI gebaseerde) geavanceerde technologische oplossingen voor financiëledienstverleners.
Het mooiste van het bedrijf is de jaarlijks groeiende terugkerende omzet, die in 2023 goed was voor 65,8 procent van het totaal van ruim 6 miljard dollar. We rekenen op een jaarlijkse omzetgroei van 5 tot 8 procent voor Broadridge, dat nu tegen een koers/winst van 27 noteert, met 1,5 procent dividend. Dat dividend gaat nu al zeven jaar op rij met dubbele cijfers omhoog.
Tip 3: Fastenal
De kersverse Dividend Aristocrat Fastenal blijft nabij de hoogste koers ooit een fraaie belegging voor de lange termijn, iets wat natuurlijk geldt voor veel meer topdividendaandelen anno 2024. Fastenal opereert internationaal als distributeur van bevestigingsmaterialen (schroeven, bouten, moeren), gereedschappen en andere industriële bouwmaterialen. Het concern verkoopt in 25 landen via duizenden eigen vestigingen, die ondersteund worden door vijftien distributiecentra.
De bevestigingsmiddelen (fasteners) zijn tegenwoordig nog goed voor een derde van de omzet van Fastenal, dat de jongste jaren vooral sterk groeide met de verkoop van veiligheidsproducten. Die waren vorig jaar goed voor ruim 20 procent van de omzet van ruim 7,3 miljard dollar. De komende jaren groeit de omzet van Fastenal naar schatting jaarlijks tussen 5 en 9 procent.
Met een nagenoeg schuldenvrije balans lonken aanvullende dividendverhogingen bij Fastenal, dat de uitkering al zeven jaar op een rij met meer dan 10 procent verhoogt. Bovendien werd in december een speciaal dividend van 0,38 dollar uitgekeerd. Met een k/w van 32 is de waardering stevig, maar dat geldt voor bijna alle topaandelen op dit moment.
Nieuwe aristocrat geen verrassing
Traditiegetrouw maakt S&P Dow Jones Indices eind januari de ‘herbalanceringsresultaten’ bekend voor de befaamde index van S&P 500-aandelen die het dividend al minstens 25 jaar na elkaar hebben verhoogd. Veel van die officiële aristocraten zitten al jaren in de dividendportefeuille van Beleggers Belangen, waaronder Abbott Laboratories, A.O. Smith, Roper Technologies, Ecolab, PepsiCo, Becton Dickinson, PPG Industries en Johnson & Johnson. Na de verwijdering van VF Corp begin 2023 waren er nog 66 Dividend Aristocrats. Vorige week werd bekend dat Walgreens (dividendverlaging) zoals verwacht wordt verwijderd. De vervanger is per 1 februari 2024 de oude bekende Fastenal. Dat bedrijf verhoogde begin dit jaar zijn dividend (+11,4%) voor het 25ste opeenvolgende jaar. In een omslagartikel over toekomstige aristocraten werd de industriële groothandelaar Fastenal eind 2020 al getipt als kanshebber. Het aandeel (ticker FAST) bereikte eind januari de hoogste koers ooit, op ruim 70 dollar.
Groei aristocraten valt terug
Alhoewel ASML op de beurs de records aaneen blijft rijgen, is de dividendgroei over 2023 met 5,2 procent teruggevallen tot het laagste niveau sinds het boekjaar 2010. Toen werd het dividend voor de eerste keer verhoogd, en wel met 100 procent. Tot 2022 groeide het dividend van ASML met gemiddeld 35 procent per jaar, nu toont het bedrijf zich een stuk conservatiever.
De lagere dividendgroei is natuurlijk prima, zolang de beurskoers omhoog blijft spuiten. Andere giganten in zowel Europa als de VS namen ook duidelijk gas terug naarmate hun beurswaarde opliep. In Europa zien we dat dit jaar bij de luxegigant LVMH, dat net als ASML nog altijd keihard groeit. Ook Apple, dat zo’n 15 miljard euro per jaar uitkeert, verhoogde zijn dividend in 2018 voor het laatst met dubbele cijfers. In 2023 deed het er nog slechts 4,3 procent bovenop.
In 2023 zijn fors meer dividendverlagingen aangekondigd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier