Amerikaanse consumenten behouden hun vertrouwen

De Amerikaanse beurzen noteren inmiddels opnieuw in de plus en dat had onder andere te maken met de publicatie van een beter dan verwachte index over het consumentenvertrouwen. De index opgesteld door Thomson Reuters en de University of Michigan staat op het hoogste peil voor de afgelopen vier jaar.

De vertrouwenskwestie drong een andere zaak naar de achtergrond, namelijk de problemen waar JPMorganChase gisterenavond na het slot van de beurs gewag van maakte. De bank leed forse trading verliezen en dat liet de ganse financiële sector niet onberoerd.

Internationale beurzen in ban van verkiezingen

De internationale aandelenmarkten bleven de afgelopen week in de ban van verkiezingen die in het weekend ervoor in Frankrijk, Griekenland en in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein waren gehouden.

Aanvankelijk speelde de verkiezing van François Hollande tot de nieuwe Franse president volgens ABN Amro een belangrijke rol bij het sentiment.

Toen de markten echter doorkregen dat ook hij zich zal houden aan de Europese eis om het overheidstekort in 2013 onder de 3% van het Bruto Binnenlands Product te brengen, verplaatste de aandacht zich naar Griekenland. Daar dreigt een politieke impasse te ontstaan, tenzij de socialistische Pasok een regering weet te formeren.

Een vertraging van de sanering van de overheidsfinanciën dreigt en daarmee ook de verdere uitvoering van het steunpakket.

Ook in Spanje laaide de onrust weer op toen de verliezen van de Spaanse bank Bankia als gevolg van de vastgoedcrisis veel groter bleken te zijn dan verwacht en de Spaanse overheid zich genoodzaakt zag de bank gedeeltelijk te nationaliseren. Hierdoor nam de angst toe dat Spanje het vierde land wordt dat een beroep op het Europese steunfonds moet doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content