Amerikaanse centrale bank gaat kat nog even uit de boom kijken

Philippe Gijsels van BNP Paribas merkt op dat hoewel de Amerikaanse werkloosheidscijfers voor de maand maart tegenvielen het weinig waarschijnlijk is dat de Amerikaanse centrale bank al meteen gaat handelen.

Het heeft namelijk weinig zin om in actie te komen op basis van de cijfers van één enkele maand. Waarschijnlijk zal worden gewacht op nog meer cijfers alvorens uiteindelijk een beslissing te treffen. Onder andere de werkloosheidscijfers voor april gaan vast en zeker in overweging genomen worden.

De Amerikaanse centrale bank gaat volgens Gijsels dus nog even de kat uit de boom kijken, maar het Federal Open Market Committee gaat er alleszins rekening mee moeten houden dat er een kans bestaat dat de Amerikaanse economie gaat vertragen als Operatie Twist ten einde loopt.

De tegenvallende werkloosheidscijfers werden gepubliceerd op een moment dat de bezorgdheid over Europa opnieuw is toegenomen.

65 tot 70% kans dat monetaire politiek opnieuw zal verruimd worden

Volgens Gijsels is er 65 tot 70% kans dat de Amerikaanse monetaire politiek opnieuw zal verruimd worden, dit naar aanleiding van de juni meeting van de FOMC. Deze week staan nog een aantal belangrijke evenementen met betrekking tot de rentepolitiek op de agenda.

Vice-voorzitter Janet Yellen van de FED spreekt morgenavond over de monetaire politiek in de Verenigde Staten en over de economische vooruitzichten. New York Fed president Dudley is donderdag aan het word, terwijl vrijdag FED-topman Ben Bernanke ons zal bijpraten over de financiële crisis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content