Amerikaanse beleggers waakzamer op het einde van het derde kwartaal

Op basis van de futures zullen de Amerikaanse beurzen straks stabiel tot iets hoger gaan noteren, de futures op de S&P 500 noteren fracties van een procent hoger. Het zal duidelijk zijn dat tussen nu en de opening nog vanalles kan gebeuren. Onderhuids rommelt het namelijk op de financiële markten.

De Europese leiders zijn wat het oplossen van de schuldencrisis betreft uiteindelijk nog geen meter opgeschoten. Spanje staat momenteel in focus, maar ook Griekenland blijft een probleemgeval.

De Amerikanen vrezen dat de problemen in Europa de eigen economie stevige schade kunnen toebrengen. We bevinden ons op het einde van het derde kwartaal, zodat de beleggers het niet onverstandig vinden om een deel van de gerealiseerde winsten naar de zijlijn te halen.

Sojaprijs blijft schommelen rond het nominale recordniveau

De sojaprijs blijft schommelen rond het nominale recordniveau van begin deze maand en sloot de week zo goed als ongewijzigd af (+0,1 procent). De verwachte yield lag met 35,3 bushels/acre iets onder de verwachtingen.

De globale productieverwachting werd met 1,6 miljoen ton neerwaarts bijgesteld naar 71,69 miljoen ton. Dat is 14 procent minder dan vorig jaar en de laagste opbrengst sinds 2003.

De oogst in Zuid-Amerika komt er pas in het voorjaar van 2013 aan. De importerende landen zijn dus de komende maanden vooral aangewezen op de Verenigde Staten.

Tarwe sloot volgens Royal Bank of Scotland de week 2,1 procent hoger af. Het USDA verlaagde de opbrengstverwachting van

Rusland met 4 miljoen ton naar 39 miljoen ton.

Het Australische productiecijfer bleef ongewijzigd op 26 miljoen ton. De verwachting voor de globale tarwevoorraden na het einde van dit oogstjaar werd met 0,5 miljoen ton neerwaarts bijgesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content