Amerikaanse beleggers blijven naar omhoog kijken

De Amerikaanse beurzen noteren nog steeds in de plus, maar sinds de opening is er niet zo heel veel meer gebeurd. De winsten van de belangrijkste indices bedragen maximaal nog een half procent. Daarbij heeft de Nasdaq de kaap van 3200 in het vizier gekregen.

De Amerikaanse beleggers blijven dus naar omhoog kijken, hoewel het economisch plaatje allesbehalve schitterend is. Volgens Axel Merk van Merk Investments zal de centrale bank alles doen om te groei te stimuleren, waardoor ze uiteindelijk meer inflatie gaat veroorzaken.

Maar hogere inflatie zou er uiteindelijk wel eens toe kunnen leiden dat de rente weer gaat stijgen, waardoor de economie weer in de problemen zou kunnen raken.

Beurzen kunnen moeilijk richting vinden

Na een paar hele goede weken moesten de internationale aandelenmarkten de afgelopen week een stapje terug doen. Kennelijk was volgens ABN Amro de euforie uitgewerkt over al die centrale banken, die geld in de economie pompen.

De laatste in het rijtje was de Bank of Japan, die een additionele impuls geeft van 10 triljoen yen, wat de totale kwantitatieve verruiming op 80 triljoen yen brengt. De markten zijn daar kennelijk aan gewend geraakt en reageerden gelaten.

Wisselend macro-economisch nieuws

Het macro-economische nieuws kon de aandelenmarkten de afgelopen week ook al niet inspireren. Weliswaar waren er een paar positieve ontwikkelingen te noteren, zoals op de Amerikaanse huizenmarkt waar een herstel nu echt zichtbaar begint te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content