Amerikaanse bedrijven snijden minder jobs weg, Wall Street in juichstemming

De afloop van de meeting van de Europese Centrale Bank heeft de beleggers niet teleurgesteld, de belangrijkste indices hebben volop de wind in de zeilen. De winsten lopen inmiddels op tot in de buurt van bijna 2%, met een sprong voorwaarts voor de Dow Jones van bijna 250 punten.

De ECB heeft het goede voorbeeld gegeven, algemeen wordt nu verwacht dat ook de FED de geldkraan verder zal openzetten. Economisch was er ook in de Verenigde Staten zelf goed nieuws, het aantal ontslagen in de bedrijfswereld is teruggevallen tot een dieptepunt voor de afgelopen 20 maanden.

Met het oog op de publicatie van de Amerikaanse werkloosheidscijfers voor de maand augustus morgen is dat alleszins een hoopvol signaal.

Katoen opnieuw duurder

Ook katoen werd vorige week volgens Royal Bank of Scotland 2,5 procent duurder. Handelaars schrijven de prijsstijging toe aan

bezorgdheid over de droogte in delen van Texas en in India. Het is ook nog steeds niet duidelijk hoeveel katoen India dit jaar zal

beschikbaar stellen voor de uitvoer.

Intussen verhoogde China de importquota voor een aantal textielbedrijven. Dit heeft niet zozeer te maken met een hogere vraag maar wel met het feit dat de lokale prijs in China hoger ligt dan op de internationale markten. Wanneer lokale textielbedrijven goedkoper katoen kunnen invoeren, is dit gunstig voor hun winstmarges.

De prijs van een pond koffie steeg met 1,4 procent. Honduras liet weten dat het tussen oktober vorig jaar en juli 4 miljoen zakken koffie (van 60 kilogram) uitvoerde, 33 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook de Mexicaanse export van koffie steeg met 19 procent naar 2,74 miljoen zakken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content