Amerikaanse banken kennen weinig leningen toe

Twee statistieken geven volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer aan dat de risico’s op de beurs van Wall Street zeker niet zijn toegenomen.

Allereerst de verhouding tussen lenen en spaargeld. Een bank leent een deel van haar toevertrouwde spaargeld aan bedrijven.

Gaat dat bedrijf failliet dan gaat dit ten koste van bank die verliezen oploopt. Vlak voor de financiële crisis was dit percentage 100%. Inmiddels is dit teruggelopen naar minder dan 80%, het niveau van de jaren 80. Begin tachtiger jaren hadden we ook een recessie in de VS.

Het aantal verstrekte leningen na deze recessie steeg met 25%. Leggen dit op de zelfde schaal en kijken wat er als er na 2008 gebeurde dan zijn het aantal leningen maar met enkele procenten gestegen. Terwijl de rente nu toch fors lager is dan begin jaren tachtig van de vorige eeuw.

Een deel van de terughoudendheid om leningen te verstrekken komt door de strengere eisen die aan het bankwezen worden gesteld.

Maar daarnaast blijken de meeste bedrijven ook forse liquiditeiten te hebben. Ze hebben dus geen leningen nodig om de groei te bereiken.

Gaan ze dat wel doen dan groeit de winst fors en dan zijn aandelen nu goedkoop. De toevloed van geld naar aandelenfondsen is zo gek nog niet als wordt gesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content