Amerikaans enthousiasme voor Europese aandelen werkt niet aanstekelijk

Elysée 2017 © belga
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Europese beurzen merkten nog niet zoveel van het koopadvies van de Amerikanen.

Tijdens het debat van de elf Franse presidentskandidaten dinsdagavond werd het thema frexit gekaapt door de minder bekende kandidaat François Asselineau (UPR). Hij beschuldigde de extreemrechtse kandidaat Marine Le Pen (Front National) ervan dat ze niet streng genoeg is voor de Europese Unie en dat hij zelfs geen referendum zou organiseren over een exit van Frankrijk uit de unie. “Ik ben de enige frexit-kandidaat”, poneerde Asselineau.

De analisten van het Amerikaanse beurshuis Citi dichten Le Pen nog slechts 20 procent kans op een verkiezingsoverwinning toe, omdat ze er niet in slaagt momentum te winnen in de peilingen. “Omdat de economie aan de beterhand is, de waarderingen op de Europese beurzen nog altijd redelijk en de rentevoeten laag, herzien we onze mening over continentaal Europa”, zeggen de analisten. Ze trekken hun advies voor Europese aandelen op van ‘neutral’ naar ‘overweight’, wat zoveel betekent als ‘bijkopen’ of ‘kopen’.

De Europese beurzen merkten nog niet zoveel van het koopadvies van de Amerikanen. De EuroStoxx50 sloot zelfs 0,3 procent lager af. De Bel-20 won amper 0,1 procent tot 3808,75 punten. Bel-20-nieuwkomer Sofina (+1,2%) was de sterkste stijger van de dag. De Bel-20-status heeft de holding voorlopig nog geen hogere waardering bezorgd. Sofina kende al meer slechte dan goede dagen sinds zijn intrede in de sterindex en noteert amper 1,3 procent hoger dan bij het slot op vrijdag 17 maart. De biofarmagroep UCB (-1,7%) droeg de rode lantaarn in de Bel-20-groep.

Buiten de Bel-20 was Asit Biotech (-4,15%) in slechten doen. Het biotechnologiebedrijf heeft een behandeling tegen huisstofmijtallergie uitgetest op 27 patiënten en heeft door oplopende dosissen toe te dienen, kunnen bewijzen dat het middel hdm-ASIT+ veilig is en goed verdragen wordt. Tegelijkertijd kregen negen patiënten ook een placebo en daaruit bleek nog niet dat het middel doeltreffend is. “Je moet altijd opletten met de interpretatie van resultaten op zo’n beperkt aantal patiënten”, nuanceert Sandra Cauwenberghs, analiste bij KBC Securities. Volgens de analiste is er nog geen man overboord. “Het bedrijf heeft laten weten dat ze even de tijd nemen om de data verder te analyseren. Op basis daarvan zal het beslissen of en waar het moeten bijsturen om het maximaal potentieel uit hun vaccin te halen alvorens verder te testen. Het kan zijn dat ze aan hun behandelingsregime – de frequentie of de dosissen – moet sleutelen of het initiële vaccin moet wijzigen. Het heeft in het verleden ook het regime moeten bijsturen voor zijn behandeling tegen graspollenallergie.”

Volgens Cauwenberghs was er bij sommige beleggers enige onduidelijkheid na het persbericht van Asit Biotech. Dat verklaart mogelijk ook waarom het aandeel in de ochtendhandel bijna 10 procent onderuit ging en bij het slot slechts 4,15 procent van het verlies overbleef. Cauwenberghs: “Deze resultaten staan los van de behandeling van Asit Biotech tegen graspollenallergie. Wij houden in onze waarderingsmodellen voor het aandeel voornamelijk rekening met zijn behandeling tegen graspollenallergie. Dit nieuws verandert niets aan onze investeringscase.” Het advies van de analiste luidt ‘kopen’, met een koersdoel van 10 euro.

Er was nog nieuws uit de hoek van de allergieën en ademhalingsproblemen. Het Britse farmabedrijf GlaxoSmithKline (+0,1%) roept vrijwillig bijna 600.000 Ventolin-puffers terug. Ventolin zorgt voor een verwijding van de luchtwegen bij acute ademhalingsproblemen, zodat patiënten meer lucht krijgen. De puffers geven lagere dosissen van het medicijn vrij dan zou moeten. GSK ontdekte dat doordat meer klachten van patiënten binnenkwamen dan anders. Wellicht is tijdens het productieproces een lek in de behuizing van de puffers ontstaan, maar het bedrijf zoekt nog uit wat precies mis liep. Er is nooit een gevaar voor de patiënten geweest, maar GSK roept de puffers nu preventief terug.

Voor een bedrijf met een jaaromzet van meer dan 30 miljard pond is het niet zo’n probleem om 600.000 puffers terug te roepen. Zeker niet na de meevaller van vorig week, toen bleek dat concurrent Mylan vertraging heeft opgelopen voor de goedkeuring van zijn generische medicijn voor Advair, een blockbusterbehandeling tegen astma uit de stal van GSK.

Het Amerikaanse verfconcern PPG heeft deze namiddag laten weten dat het doorgaat met het bod op AkzoNobel (+1,5%), ook als het blijft weigeren te onderhandelen. PPG wil voor 1 juni een formeel bod, een concept van een biedingsbericht, indienen bij de Nederlandse toezichthouder AFM. PPG bood op 2 maart een eerste keer 84 euro per aandeel en op 22 maart trok het zijn bod op tot 90 euro inclusief het slotdividend. Dit keer komt er geen verhoging van het bod, maar maakt het concern duidelijk dat het niet bij vrijblijvende vriendschapsverzoeken blijft. PPG voelt zich duidelijk gesterkt door het verzet van de aandeelhouders, die willen dat AkzoNobel op zijn minst gaat praten met zijn potentiële overnemer. Topman Michael McGarry zegt dat hij door alle feedback die hij kreeg in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, nog meer gelooft in de voordelen van een combinatie. Het management en de raad van bestuur van Akzo Nobel vinden het verhoogde bod te laag en ook niet in het belang van alle stakeholders.

Dat is iets typisch voor onze noorderburen. “In Nederland moet de raad van bestuur de belangen van alle stakeholders of belanghebbenden afwegen”, legt Paul Koster, directeur van Nederlandse beleggersvereniging VEB. “De raad van bestuur krijgt in ons land een belangrijke rol in het beoordelen van overnamebiedingen.” Paul Koster vindt het spijtig dat Nederlandse bedrijven zich zo “krampachtig” verzetten tegen elk bod uit het buitenland. Bedrijven durven vriendelijke en vijandige overnamepogingen weleens met mekaar te verwarren, volgens Koster. Hij hoopt dat Nederland daardoor geen slechte reputatie krijgt. “Als je noteert, dan moet je je realiseren dat je overgenomen kan worden. Dat hoort erbij. Nederlandse bedrijven doen zelf ook overnames in het buitenland. Het is een van de mogelijke manieren om waarde voor aandeelhouders naar boven te halen. Als je die afsluit, dan riskeer je een lagere waardering op de beurs.”

Donderdag is er de eerste notering van X-Fab op de beurs van Parijs. De Duitse chipproducent, die net als Melexis gecontroleerd wordt door het aandeelhouderstrio Rudi De Winter, Françoise Chombar en Roland Duchâtelet, haalde bij de beursgang minder geld op dan gehoopt. De introductieprijs werd vastgepind op 8 euro, aan de onderkant van de vork, en er werd 400 miljoen euro opgehaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content