Amerikaans consumentenvertrouwen op laagste niveau in negen maanden

Het vertrouwen van de Amerikaanse consumenten is teruggevallen tot het laagste niveau voor de afgelopen negen maanden, zo bleek uit de index die vanmiddag door de Conference Board werd gepubliceerd. De inwoners van de VS zijn vooral ongerust over de vooruitzichten op korte termijn.

De index kwam in augustus uit op 60,60, ten opzichte van 65,40 de maand voordien. De consensusverwachting bij de analisten lag op een stand van de index van 66. De Europese beurzen zijn vandaag hoger geopend, met beperkte winsten voor de belangrijkste indices.

Opwaarts momentum bij olieprijzen

Op de internationale energiemarkten genieten de olieprijzen volgens Royal Bank of Scotland nog steeds van het opwaartse

momentum.

De prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) voor levering in september steeg met 3,4 procent. Het september termijncontract van Brent uit de Noordzee liep vorige donderdag al af zodat oktober nu de referentiefuture is.

WTI voor levering in oktober werd 0,7 procent duurder. In euro noteert de olieprijs bijna op een absoluut recordniveau. De Amerikaanse president Obama liet weten dat een gebruik van de strategische noodreserves werd overwogen. Deze maatregel zou worden ingegeven door de stijgende energieprijzen.

Tegenstanders doen het voorstel af als politieke propaganda in anticipatie op de Amerikaanse presidentsverkiezingen later dit jaar. Ook volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) is het aanbod momenteel voldoende hoog, zeker nu het verbruik afneemt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content