Alsmaar goedkoper produceren staat niet garant voor meer welstand

De bedrijfswereld is in het teken van de globalisatie alsmaar goedkoper gaan produceren. China was geruime tijd de fabriek van de wereld. Gedeeltelijk is dat nog altijd het geval, maar de rol van China zal op een bepaald moment overgenomen worden door landen als Vietnam, Indonesië enzovoort.

Op een bepaald moment zal het potentieel aan goedkope arbeidskrachten echter opgebruikt zijn, de lonen zullen naar elkaar toegroeien. Een groeiend deel van de fabrieksjobs zullen op dat moment verschuiven naar machines die nog goedkoper produceren dan mensen en bovendien nooit ziek worden.

Alsmaar goedkoper produceren staat echter niet garant voor meer welstand, ook wanneer robots het werk uitvoeren hebben we behoefte aan grondstoffen, transport enzovoort. In de afgelopen 30 jaar zijn fabrieksproducten alsmaar goedkoper geworden, maar dat heeft niet automatisch geleid tot meer welstand.

Automatisering kan wel eens een grote zeepbel blijken te zijn zodra duidelijk wordt dat als gevolg van de automatisering nog eens miljoenen jobs verloren zullen gaan, met alle gevolgen van dien op het vlak van koopkracht. Mogelijk zijn we op termijn zelfs nog slechter af wanneer er geen oplossing wordt gevonden voor het toenemend aantal werklozen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content