Als het in de bouw goed gaat, gaat alles goed !

Dit bekende gezegde (dat voor de eerste keer in 1850 gebruikt werd) uit de wereld van de metsers komt erop neer dat de bouw een bij uitstek conjunctuurgevoelige activiteit is. In een macro-economische omgeving van een exploderende schuldencrisis in de eurozone kenmerkte 2011 zich als een zeer volatiel beursjaar.

De EPRA-index (de Europese sectorindex voor vastgoedbevaks) sloot volgens Arnaud Delaunay van Leleux 2011 met een verlies van 13% af t.o.v. 2010. Cofinimmo ging slechts met 7,5% achteruit. In de eerste helft van 2011 bleef de koers relatief stabiel met een top op 104 euro in februari.

Nadien bereikte het aandeel, als gevolg van de forse daling van de beurzen in de zomer van 2011, een dieptepunt in november 2011 toen de koers tot 82,05 euro was teruggevallen.

Op 10 februari van dit jaar heeft Cofinimmo een omzet bekendgemaakt die beter was dan verwacht (+3,58%) en 188,78 miljoen euro bereikte. En deze omzet zou volgens analisten tot in 2016 elk jaar moeten toenemen. Op basis van zijn huidige verwachtingen en in de afwezigheid van belangrijke nieuwsfeiten heeft het bedrijf als doel gesteld om een dividend van 6,50 euro per aandeel te handhaven.

Ambitieuze groep

In plaats van op zijn lauweren te rusten, gaat de groep verder met zich aan te passen aan zijn omgeving. Want na zich uitsluitend op de kantorenmarkt te hebben gericht (zoals concurrent Befimmo), besloot het management om vanaf 2005 een diversificatiestrategie op poten te zetten.

Met het aantal ouderen die een alsmaar groter deel van de bevolking in onze westerse samenleving gaan uitmaken (1 op 3 binnen 35 jaar) besloot Cofinimmo zich te positioneren op de markt voor rusthuizen voor senioren.

Tegenwoordig is dit segment al goed voor 34% van de portefeuille en het management is van plan om deze diversificatiestrategie verder te zetten. In 2012 zal er voor een bedrag van 87,9 miljoen euro in rusthuizen in België en

Frankrijk geïnvesteerd worden op een totaal investeringsprogramma van 102 miljoen euro. Een nadeel is wel dat 50% van de portefeuille uit kantoorruimte bestaat en dit segment wordt gekenmerkt door een sterke daling van de vraag naar kantoorruimte en een overaanbod aan nieuwe kantoorgebouwen.

Belangrijke en onverantwoorde korting

Dankzij hun lange looptijden genereren de huurcontracten (die jaarlijks geïndexeerd worden) stabiele kasstromen op lange termijn en dit laat toe jaarlijks een dividend uit te keren.

In vergelijking met de concurrenten die een brutorendement van 4,14% bieden, heeft Cofinimmo de doelstelling om een dividend over 2012 uit te keren (betaalbaar in 2013) dat gelijk is aan dat van het boekjaar 2011 (nl. 6,50 euro bruto per aandeel).

Als Leleux rekening houdt met de koersval van vorig jaar noteert het aandeel aan slechts 13,14 keer de geschatte winst voor 2012. Gemiddeld bedroeg deze ratio 29,69 in de afgelopen 5 jaar. Verder bedraagt de ratio koers/boekwaarde slechts 0,90 tegen 1,90 voor de sector.

Elke belegger die zich wil positioneren voor het herstel van de vastgoedsector kan zich tot Cofinimmo wenden dat door de markt zeer goedkoop wordt gewaardeerd. Cofinimmo is volgens Delaunay perfect geschikt voor beleggers die op zoek zijn naar een aandeel met een laag risicoprofiel in combinatie met een hoog dividendrendement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content